ДПС ПАО, СВИ СЛАВЕ ПОБЕДУ! Пресек политичких прилика после локалних избора у Мојковцу, на Цетињу и у Петњици

М. СЕКУЛОВИЋ

07. 12. 2021. у 07:39

ДПС наставља са падом, упркос запаљивим изјавама свог лидера и актуелног председника државе Мила Ђукановића, који је захваљујући томе партију којом управља довео до крајње деснице, не успевши ни тако да се домогне гласова суверениста у Мојковцу и на Цетињу, а пад је после пребројавања гласова на локалним изборима био видљив и у Петњици.

ДПС ПАО, СВИ СЛАВЕ ПОБЕДУ! Пресек политичких прилика после локалних избора у Мојковцу,  на Цетињу и у Петњици

Цетиње, Фото УРА

С друге стране, све партије из актуелне власти на државном нивоу, али и опозициони СДП и групе грађана славе изборне резултате.

То су главне карактеристике локалних избора одржаних у ове три општине, наравно из констатацију да је ДПС после 16 година изгубио власт у Мојковцу, где ће нову власт творити коалиција "За будућност Мојковца-ДФ-СНП", која је освојила осам мандата, са Демократама које су се домогле четири, Уједињена Црна Гора једним, групом грађана "Не дамо Мојковац" блиском премијеру Кривокапићу са два мандата и УРА са такође два одборничка места.

ДПС је са 14 мандата прешао у опозицију.

- Нови градоначелник Мојковца биће носилац наше листе Веско Делић. Власт ћемо формирати са нашим коалиционим партнерима - казао је лидер ДФ Андрија Мандић.

Мојковац, Фото Новости

Да преговори око формирања власти неће бити лаки потврдио је Иван Ашанин, носилац листе УРА у Мојковцу.

- Власт у Мојковцу биће формирана са коалиционим партнерима на државном нивоу. Није извесно да ће председник општине бити из редова Демократског фронта. Додуше, не искључујем ту могућност, казао је за "Новости" Ашанин, наглашавајући да и у коалицијама има - поткоалиција, али, да је ДПС у Мојковцу бивша власт.

- Верујем да ће у Мојковцу власт бити формирана врло брзо без обзира на несугласице на државном нивоу. Биће то брзо и лако формирање власти којем смо сведочили у Никшићу и Херцег Новом,-казао је лидер Демократа Алекса Бечић, истичући да су Демократе спремне да преговарају о коалицији на Цетињу и да се тамо формира власт без ДПС. Одговор грађана Цетиња и то након свих дешавања био је потпуно јасан. ДПС је доживео велики пад на Цетињу, а ако се сви буду држали тога да је Цетињу потребна промена, лако ћемо испоштовати вољу. Грађани су дали глас да на Цетињу опозиција тренутна преузме власт - рекао је Бечић.

На Цетињу је прави подвиг направио СДП, који је са три скочио на осам одборничких места.

УРА је освојила четири, Демократе и Стара гарда Либералног савеза по три, СД - Либерална партија један мандат. Владајући ДПС је доживео пораз и са 16 "пао" на 14 одборничких места и вероватно се преселио у опозиционе клупе.

ДПС: ПОТВРДИЛИ СМО ДОМИНАЦИЈУ

У Петњици је ДПС однео убедљиву победу, а потпредседник др Јевто Ераковић, који је истакао да они који изгубе изборе, најчешће проглашавају победе.

- ДПС је потврдио доминацију. Освојили смо између 40 до 50 одсто гласова у свим општинама - казао је Ераковић, док се лидер Ђукановић није оглашавао поводом још једног дебакла његове партије.

ДФ ПОРАСТАО 14 ОДСТО!

НА последњим локалним изборима 2017. смо у Мојковцу имали 1.161 глас ДФ+СНП, а сада 1.322. То је, богами, раст од 13,86 одсто, односно за 14 одсто смо добили више гласова у односу на претходне локалне изборе. Ето тако да помогнем аналитичарима, написао је на свом фејсбук-профилу посланик ДФ Милун Зоговић...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)