ПОМОЋ ПО 12.000 ЕВРА: Подршка Владе бившим металцима и рударима

И. Д. С.

04. 12. 2021. у 07:39

ВЛАДА је на последњој седници утврдила Закон о остваривању права на финансијску подршку бившим радницима из сектора рударске и металске индустрије, који предвиђа да им се у наредне четири године исплати помоћ од по 12.000 евра.

ПОМОЋ ПО 12.000 ЕВРА: Подршка Владе бившим металцима и рударима

Фото: Depositphotos

Министар економског развоја Јаков Милатовић истиче да је реч о првом кораку ка исправљању дугогодишње неправде према бившим радницима тог сектора.

Ипак, пензионери КАП незадовољни су овим решењем, сматрају да је реч о превари, и то како каже њихов представник Никола Раковић, из више разлога. Због тога су писали министру Милатовићу и тражили да се они искључе из овог програма, а отпремнине им се исплате по раније донесеном лекс специјалису.

- Прва ствар је што су они отпремнину која је дефинисана колективним уговором о социјалном програму преиначили у "подршка". Испада да су они хуманитарци који нам дају помоћ, а не оно што нам држава дугује. Самим тим закон не даје гаранцију да ће нам новац бити исплаћен, већ могу да нам исплате прву рату и после кажу немамо за другу. Такође, у случају да неко од бивших радника премине, држава се ослобађа даље исплате, односно право се не преноси на породицу - каже Раковић.

Тврди и да је нејасно на који начин је одређен износ од 12.000 евра по раднику, те да се некима дугује више, некима мање од тога, што доводи до нове неправде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)