МОРЕ "НАГРИЗА" ЦИТАДЕЛУ: Алармантна ситуација у Будви, урушава се зид у Старом граду

Б. Д.

01. 12. 2021. у 08:38

СТАЊЕ у Старом граду Будва је више него алармантно, упозорили су прошле седмице из Месне заједнице Стари град.

МОРЕ НАГРИЗА ЦИТАДЕЛУ: Алармантна ситуација у Будви, урушава се зид у Старом граду

Угрожени бедеми, Фото Б. Дабић

На јужном делу каменитог гребена у старој Будви више од три деценије бедеми нису обнављани. Видна су оштећења и урушавање потпорног зида средњовековне тврђаве и културно-историјског споменика - Цитаделе - једног од најмонументалнијих објеката у Старом граду.

Из МЗ "Стари град" упозоравају да се зид урушава са морске стране, а море је однело неколико квадрата камена. Још пре неколико година су из МЗ указивали да је стање бедема са морске стране изузетно лоше, али се до данас ништа није урадило.

У каквом стању је Стари град Будва, бедеми, тврђава Цитадела - заштићени споменици културе, након четвородеценијске небриге државних институција, дивљања нелегалне градње, девастације биће прецизирано након израде елабората за потребе ревалоризације културних добара.

Из Управе за заштиту културних добара најављују да ће бити изречене мере заштите потврђујући да је у поступку израде елаборат за потребе ревалоризације културних добара, а у оквиру којег потпада и Стари град Будва са својим бедемима.

ДЕЦЕНИЈАМА ЗАПУШТЕНО

ОБНОВА Старог града са стране мора није рађена након обнове од земљотреса 1979. Санација је потребна сваке године због временских неприлика које постепено уништавају фасаду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)