ТРИ УВЕЋАЊА ПЕНЗИЈА ДО 2023. ГОДИНЕ: Министар финансија обећао 40 одсто веће зараде у здравству, нису заборављени ни најстарији

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

30. 11. 2021. у 07:39

ВЕЋЕ пензије, стабилно функционисање здравственог система, повећање зарада у здравству од 40 одсто, смањење државног дуга, али и ниже цене горива, само су нека од обећања које је јуче пред посланицама дао министар финансија Милојко Спајић.

ТРИ УВЕЋАЊА ПЕНЗИЈА ДО 2023. ГОДИНЕ: Министар финансија обећао 40 одсто веће зараде у здравству, нису заборављени ни најстарији

Спајић најавио да деће дозволити повећање дуга, Фото Скупштине.ме

Одговарајући на посланичка питања, Спајић је истакао да је пројекат "Европа сад" апсолутно одржив, и да у прилог томе говори чињеница да се његовом применом очекује да на крају следеће године оствари буџетски дефицит од 3,87 одсто, међу најмањима у Европи.

- Упркос великој реформи током наредне године, држаћемо се фискалне дисциплине и нећемо дозволити повећање дуга. Упоредо ћемо успети да вратимо 300 милиона евра старих дугова, па ће се и дуг по БДП-у смањити на крају наредне године - казао је министар.

Марка Милачића је интересовало на који начин се планира побољшање стандарда пензионера, те је министар у одговору најавио да ће се пензије у току следеће године повећавати три пута.

- Благо повећање пензија може се очекивати већ на почетку године кроз фазу усклађивања.

Затим улазимо у велику реформу заједно са Светском банком које би требало да донесе повећање за одређену категорију пензионера од јула 2022. Треће повећање очекује се почетком 2023. кроз редовно усклађивање са зарадама. Тако да пензионере очекују три блага повећања, али за 13 месеци оно ће бити осетно - поручио је Спајић.

Јевта Ераквића, испред ДПС-а, интересовало је колико ће према процени Министарства финансија износити текућа потрошња здравственог система у 2021, колико новца недостаје за потребе здравственог система у текућој години, те на који начин је планирано да се обезбеде недостајућа средства у наредној години да би здравствени систем функционисао без проблема. Према тврдњама Ераковића, тренутна потрошња здравственог система износи 333 милиона, што је већ за око 30 милиона више од онога што је предвиђено буџетом.

Фото Дарко Дозет

Ипак, Спајић тврди да Влада обезбеђује стабилно функционисање здравственог система, "упркос великим проблемима који су последица значајних дуговања која су се годинама акумулирала услед лошег руковођења тим ресором". Он је саопштио да ће Фонду за здравство наредне године бити опредељено скоро 304 милиона евра.

- До краја године имаћемо значајне уштеде које желимо да пренесемо, а дуг који сте ви оставили, до краја године ће се значајно смањити - рекао је Спајић и истакао да би главна вест требало да буде да ће здравственим радницима у нето износу плате бити повећане од 30 до 40 одсто.

Говорећи о акцизама на гориво, Спајић је подсетио да су утврђене измене закона којима је предложено да се услед значајнијег повећања цена на светском тржишту може умањити акциза до 15 одсто на безоловни бензин и гасна уља на месец дана. Истакао је и да се данас очекује смањење цена горива.

Порез у угоститељству

ПОСЛАНИК Драган Краповић (Демократе) питао је Спајића због чега није продужена мера примене ниже стопе ПДВ-а од седам одсто која је истекла 31. 8. 2021 године, а односила се на припремање и услуживање хране, пића и напитака у оквиру угоститељски услуга.

Према речима министра, порез је враћен на онај износ који је био пре избијања корона-кризе, те у том ресору верују да су услужну привреду максимално помогли.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)