ДУШКО КНЕЖЕВИЋ ПОРУЧИО АБАЗОВИЋУ: Отворите Милове кастоди рачуне - Катнић и даље штити свог владара

Танјуг

29. 11. 2021. у 10:49

ВЛАСНИК Атлас групе Душко Кнежевић, за којим је званична Подгорица расписала потерницу због наводних финансијских малверзација, позвао је потпредседника владе Дритана Абазовића да, како је навео, смогне снаге и да изда налог преко безбедносних структура да се отвори кастоди рачун председника Мила Ђукановића и оконча афера која потреса Црну Гору.

ДУШКО КНЕЖЕВИЋ ПОРУЧИО АБАЗОВИЋУ: Отворите Милове кастоди рачуне - Катнић и даље штити свог владара

В. Данилов

- Кључно је да се открије ко стоји иза кастоди рачуна Мила Ђукановића за продају акција Прве банке, ко су била лица инволвирана у те трансакције и да ли је Ђукановић, као јавни функционер, све приходе пријавио - рекао је Душко Кнежевић у интервјуу за РТЦГ.

Он је оптужио главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића да упорно штити актуелног шефа државе Мила Ђукановића и његову породицу, а да, како је указао, нова власт у Црној Гори поводом тога ништа не предузима. Како је навео, после низа кривичних пријава које је поднео против актуелног шефа државе тужилаштва у Црној Гори нису поступала и тврди да "осумњичени Ђукановић није саслушан ни у једном поступку".

- То се дешава искључиво због заштитничког односа Миливоја Катнића према свом владару. Црногорски председник није процесуиран ни после светске афере Пандора папири, иако је доказано да је отварајући офшор рачун, са сином Блажом, покушао да сакрије своје богатство - навео је Душко Кнежевић и додао да је видео папире из случаја Пандорини папири, укључујући и за фирму “Делтагрип Традинг”, где се, каже, јасно види да се ради о енормним сумама новца.

Истиче да би то требало да буде приоритетни задатак црногорског тужилаштва - да пронађе сакривени новац и процесуира одговорне.

Фото Архива Новости

Подсетио је и на разоткривање афере “Први милион” везану за Мила Ђукановића.

- Као што смо саопштили, узео је милион и по из Пиреус банке из Лондона, те 2007. године. Предложили смо тужилаштву да отвори Ђукановићев кастоди рачун, из којег би се виделе трансакције и траг тог новца до људи који су му омогућили да у овој трансакцији заради пет-шет милиона евра и тим парама сазида ''ничију кућу" - казао је Кнежевић.

Суштина кастоди рачуна је, каже, да власник сакрије идентитет, код брокера или кастоди банке, тако да трансакција код куповине и продаје акција не буде јавна.

Наводи да не гаји илузије да би садашња руководећа гарнитура у тужилаштву могла да уради нешто на том плану.

На питање да ли планира да се врати у Црну Гору, Кнежевић каже да о томе не размишља.

- Акценат мог ангажовања је међународна арбитража којом тражимо надокнаду штете настале незаконитим потезима институција у Црној Гори, као и на окончању процеса у Великој Британији око захтева за екстрадикцију. Црна Гора није показала спремност да дођем и сведочим пред скупштинским анкетним одбором о бројним аферама Мила Ђукановића у којима је главни актер - рекао је Кнежевић.

Наводи и да му нове власти у Црној Гори не гарантују безбедност, па његов повратак није могућ све док се не промене тужилачке и судске структуре.

Додао је и да је о поменутим коруптивним аферама информисао америчког државног секретара Ентонија Блинкена.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)