ЈОВАН ВУЧУРОВИЋ: Закон о одузимању имовине не сме да служи у сврху јефтине политичке пропаганде

В.К.

28. 10. 2021. у 16:43

ДОНОШЕЊЕ Закона о одузимању имовине требало је да буде резултат договора између свих чинилаца парламентарне већине, а исти не сме да служи у сврху јефтине политичке пропаганде, сматра посланик ДФ-а Јован Вучуровић.

ЈОВАН ВУЧУРОВИЋ: Закон о одузимању имовине не сме да служи у сврху јефтине политичке пропаганде

Фото: В. К.

Он је за БОРБУ саопштио да ће ДФ пажљиво анализирати Нацрт закона, како би утврдили да ли исти има циљ да заштити неке богаташе. У том случају, ДФ ће амандмански деловати како би одговарали сви они који су претходних 30 година стекли огромно богатство пљачкајући грађане Црне Горе.

- Очигледно је постојала намера да се политички промовише лидер једне странке, а ово су закони који захтијевају озбиљан приступ и јединство свих чинилаца парламентарне већине, као и да влада и скупштина функционишу у пуном капацитету, што сада није случај. Закони су ту да о њима заједно разговарамо, да размењујемо мишљења и уважимо сугестије, а не да се њима маше пред грађанима у сврху јефтине пропаганде. Пажљиво ћемо анализирати текст, да видимо да ли он жели неке богаташе да заштити, и свакако га надоградити да буду обухваћени сви они који су ових 30 година стекли енормно лично богатство на пљачки грађана. Посебно је битно да се овај закон не примењује селективно, да не буде повлашћених, и да се њиме обухвате сви они који су протеклих деценија уништавали и пљачкали ову државу, од врха бившег режима и њихових партнера до разних медијских тајкуна - казао је Вучуровић.

Он је подсетио да се ДФ од оснивања залаже за доношење Закона о пореклу имовине, који би, према његовом мишљењу, требао да прође јавну расправу. Како истиче, борба против криминала и корупције зависи од политичке стабилности, снажне владе и договора парламентарне већине, а никако од хирова појединаца жељних славе и промоције.

Посланик ДФ-а је истакао да потпредсједник Владе Дритан Абазовић покушава овим законом да замаскира чињеницу да се Црна Гора налази у дубокој политичкој кризи из које може изаћи једино договором свих конституената парламентарне већине.

- ДФ нико не може уцењивати, то је ваљда јасно свима на политичкој сцени, па и Дритану Абазовићу, који се овДе намеће, испред владе, као предлагач овога закона. И не видим како би нас неко могао уцењивати овим законом за чије се доношење, ми из ДФ, залажемо од формирања нашег савеза. Због тога оцењујемо да он треба да прође јавну расправу, да се грађани упознају са њим и дају своје сугестије, а посебно је важно да он буде резултат договора унутар парламентарне већине, јер би, у супротном, могло да се помисли да он служи за нечије саморекламерство. Борба против криминала и корупције зависи од политичке стабилности, снажне владе и договора парламентарне већине, а никако од хирова појединаца жељних славе и промоције. Међутим, ми немамо снажну владу, имамо проблеме са фукционисањем Скупштине, и то стање је неодрживо и неопходан је договор како би се оно превазишло. Абазовић је свакако имао жељу и да оваквим законом замаскира те чињенице и да одбрани постојеће стање и заузете позиције, а то није добро, већ је потребан договор о свим најважнијим питањима па и око ових закона- казао је Вучуровић.

Зашто Абазовић није раније предложио Закон?

Вучуровић је оценио да је Закон о пореклу имовине требало предложити много раније, те да је индикативно што га је потпредседник Владе предложио у тренутку када се преговара о реконструкцији Владе и уочи локалних избора на неколико црногорских општина.

- Овде се поставља и питање како то да Абазовић, који је и једини политичар у овој влади, овај закон није предложио у јануару, фебруару, марту, итд. Овако би се могло помислити да се предлажу закони и злоупотребљава функција потпредседника Владе за неке локалне изборе, на Цетињу например. Лидер УРЕ треба да се осврне око себе и укапира да иза њега стоје три посланика, и да сходно томе сагледа озбиљност ситуације и неопходност договора са другима из парламентарне већине. У супротном, све ће остати на нивоу оне јучерашње конференције, која је личила на перформанс и неозбиљну политичку промоцију за коју је као мотив узета једна од најважнијих тема у Црној Гори. Не знам зашто ми је то сада пало на памет, али сетих се цртаног филма у коме један лик говори другоме: "Одрасти мали весељаче".

Такође, ДФ, његови лидери, функционери, гласачи, годинама су на мети Ђукановићевог режима и мафије, а у тој борби много пута се десило да изостане подршка наших колега који су се правили "мртви". Ми немамо тај обичај, већ смо се и мафији и бившем режиму супротстављали храбро и одлучно, без фолирања и рекламирања. Уосталом, нема борбе против организованог криминала без ДФ-а- закључио је Вучуровић.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

БОНУС ВИДЕО: ПОБЕДА ВЕРЕ: Безумље и насиље није спречило устоличење митрополита Јоаникија

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)