ДРЖАВА НАПАДA МАФИЈУ: Влада представила Нацрт закона о пореклу имовине, Абазовић очекује подршку свих посланика

И. Д. С.

28. 10. 2021. у 08:38

Нацрт закона који би требало да омогући држави да одузме сву нелегално стечену имовину представљен је јуче, а потпредседник Владе Дритан Абазовић изјавио је да Закон о пореклу имовине представља закон против мафије. Он је изразио наду да ће подршку за његово усвајање дати сваки од 81 посланика.

ДРЖАВА НАПАДA МАФИЈУ: Влада представила Нацрт закона о пореклу имовине, Абазовић очекује подршку свих посланика

Абазовић и Марић током представљања нацрта закона / Фото Влада ЦГ

Државни секретар у Министарству правде, људских и мањинских права Борис Марић јуче је најавио почетак јавне расправе о закону који ће регулисати питање незаконито стечене имовине.

- Читав механизам биће инкорпориран у већ постојећи Закон о одузимању имовине стечене криминалном делатношћу. Биће промењено име закона, он ће имати у себи финансијску истрагу, а одузимање нелегално стечене имовине упућиваће на нове институте - казао је Марић, истичући да се надоградњом постојећег правног акта омогућава и његова ретроактивна примена. Биће, додаје, довољан основ сумње за отварање извиђаја, а након тога тужиоци ће моћи да покрену финансијску истрагу.

Марић даље објашњава да је предвиђено и да тужиоци формирају финансијски истражни тим, те се, након што се у истрази процени да су прикупљени докази, обавештава власник имовине да се изјасни, а потом се сачињава извештај.

- У том тренутку су остварени услови за покретање грађанског поступка, значи заштитник имовинско-правних интереса Црне Горе упознаје се са извештајем и припрема тужбу која се онда води пред грађанским судом за одузимање незаконито стечене имовине. Наравно терет доказивања је на ономе ко је стекао незаконито стечену имовину - казао је Марић и додао да ће имовина бити одузимана ако се не докаже да је законито стечена. У међувремену, како појашњава, имовина ће бити привремено замрзнута.

Према речима Абазовића, усвајање Закона о пореклу имовине једно је од обећања актуелне владе. Како је навео, кроз поступке који ће бити брзи, одузета имовина ће постати власништво државе.

- Ако возите "ферари" или блиндирано возило, рећи ће вам да сте криминалац, али ако не докажете да сте га зарадили, он или било која имовина, постаће власништво државе. И евро је важан ако је нелегално стечен, али овде треба да се нападне имовина која је огромна како би се вратила у буџет и грађанима - навео је он.

ПОСЛАНИЧКИ ИМУНИТЕТ НЕ ШТИТИ

Абазовићев саветник за правна питања Иво Шоћ казао је да је ово поступак против имовине, а не против особа. Поступак пред судом ће, истиче бити грађански, па имунитет посланика неће имати значаја, а порекло имовине ће морати да доказују сви који имају преко 50.000 евра.

- Могуће да ће ту ићи горе, ту доле. Знаћемо која је циљна група против које ће се водити финансијске истраге - додао је он.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)