ИСПРАВКА: Анкета ЦГО није усмерена против Срба, нити јој је циљ дискредитација те нације

В. КАДИЋ

27. 10. 2021. у 09:11

ЦЕНТАР за грађанско образовање (ЦГО) објавио је прошле недеље резултате истраживања јавног мњења које је за њихове потребе спровела агенција ДАМАР, а у којима се између осталог истиче да двоструко мање грађана сматра да Црна Гора иде у добром правцу након промене власти.

ИСПРАВКА: Анкета ЦГО није усмерена против Срба, нити јој је циљ дискредитација те нације

Литија у Шавнику

На основу изјава појединих црногорских политичара након објављивања резултата истраживања јавног мњења које је спровела агенција "Дамар", тврдили смо да се у оваквим резултаима налази само још један у низу покушаја дискредитовања српског народа у Црној Гори.

Томе би могло да сведочи образложење извршне директорке ЦГО Далиборке Уљаревић која је навела да изразито незадовољство кретањем црногорског друштва испољавају млади, Црногорци, Албанци, Бошњаци и Хрвати, док су национално опредељени Срби и грађани нижег образовног нивоа оптимистичнији да се Црна Гора креће у добром правцу.

Петар Драшковић из Демократског фронта каже да је Уљаревићева део антисрпске политике концерна "Вијести" која има за циљ уништење српског и православног карактера Црне Горе.

- Она припада антисрпској акцији и део је приче којој припада и концерн "Вијести" који не може да поднесе српски и православни карактер ових простора и чини све да га се отараси. То чини делима, али и терминолошки. Ова група за Србе никада за каже да су, просто, Срби, већ грађани Црне Горе српског националног предзнака или национално опредељени Срби. Тиме одбијају да признају да је српски карактер Црне Горе утемељен у историји, већ сугеришу да је увезен и да су поједини изабрали да се тако изјашњавају.

Драшковић подсећа ида се припадници СПЦ у истом маниру називају "верницима Митрополије".

- Стално ће нас убеђивати како су сви остали бољи, организованији, ширих схватања, посвећенији и паметнији. Бити Србин, по њима, је нешто праисторијско, превазиђено и туђе - закључује Драшковић.

Како наводи портал Раскринкавање.ме, поједини чланови владајуће структуре у Црној Гори, као и део домаћих и регионалних медија тврде да је позадина овог истраживања покушај дискредитације Срба, међутим то је свакако ствар личне перцепције јер су подаци из анкете јавно доступни и поткрепљују све оно што је презентовано од стране ЦГО и његове директорице.

Са друге стране, иза налаза истраживања који каже да су људи који се изјавшњавају као Срби оценили да се Црна Гора креће у добром правцу, вероватно стоји чињеница да је конституент тренутне власти и просрпски Демократски фронт, чије бирачко тело свакако чине припадници те нације.

Политички аналитичар Игор Дамјановић каже да се јавност припрема за конституисање нове парламентарне већине и владе УРА-СД(П)-мањине, уз мањинску подршку ДПС.

ПРИЈАВА ЗА МИРКУ

ПРОТИВ уреднице и водитељке подгоричке Градске телевизије Мирке Девић, адвокат Дејан Драговић поднео је Вишем државном тужилаштву кривичну пријаву, због основане сумње да је извршила кривично дело изазивање националне, расне и верске мржње.

Резултати истраживања које је спровео ДАМАР за потребе ЦГО, нису никаква тајна, већ су јавно доступни, а доступни су и подаци који показују да је анкета спроведена на 1007 испитаника, при чему је објашњена и методологија.

Захваљујемо порталу "Раскринкавање.ме" што нам је указао на субјективни приступ тумачењу резултата анкете кроз свој текст "Анкета ЦГО није усмјерена против Срба, нити јој је циљ дискредитација те нације".

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)