АМЕРИЧКИ САН У БАРУ: Нови почетак у Црној Гори за породицу из Сједињених Држава

Биљана Дабић

24. 10. 2021. у 07:39

У БАР се доселили Американци. Не би то било толико необично да се на велику животну промену није одлучио човек у одмаклој осмој деценији, Двејн Грегори, који додаје да је у Бару први пут био пре десетак година. И већ тада одлучио да ће део живота провести у граду који, објашњава Грегори, једноставно обожава.

АМЕРИЧКИ САН У БАРУ: Нови почетак у Црној Гори за породицу из Сједињених Држава

Шенон и Двејн Грегори / Фото Б. Дабић

- За Црну Гору први пут сам чуо када је код моје кћерке годину дана боравио младић из Бара, Филип Ивезић.Тада се изродило пријатељство двеју породица. Чим сам стигао у Бар, практично сам се одмах привикао. У животу сам често мењао место боравка. Живео сам у 17 држава у Америци - Оклахоми, Колораду, Тексасу... У Бару је сада мој дом - каже Грегори.

Он појавом привлачи пажњу, понашањем буди интересовање Барана. Практичан је: не либи се да растињем зараслу стазу којом пролази ореже ручним маказама.

- Ништа мени није тешко. Навикао сам да радим, да будем активан. Био сам електричар у америчкој морнарици. Од зарађеног новца и у САД сам могао да живим пристојно, али ми тај новац у Црној Гори омогућава да живим феноменално. Ипак, то није главни разлог зашто сам овде дошао. И моја кћерка Шенон у фебруару се преселила у Црну Гору, она је прва дошла са своје троје деце и унучетом.

Грегори истиче да је за неколико месеци обишао готово целу Црну Гору и научио много о историји и културној баштини. Много су му се свидели Бококоторски залив, Ада Бојана, Дурмитор... За следећу годину планира да туристички обиђе Италију и Грчку, каже Грегори.

Он додаје да језик јесте мала баријера у споразумевању, али су људи дивни, срдачни и гостољубиви. На питање колико му недостаје Америка, одговара да му недостаје само део породице који је остао тамо да живи.

- У нашем дому у Бару, од ове године, живе четири генерације. Укупно имам 22 праунучади, 17 унучади. Велико породично стабло. Већина њих и даље живи у Америци. Кад се чујемо много им причам о Црној Гори, дивној природи, старим градовима, љубазним људима - каже Грегори.

Део породице Грегори живи у Црној Гори

У дворишту куће у Бару, испод смокве, воли да игра карте са члановима породице, а и са новим пријатељима из града. Посебно му је задовољство да окупљенима улепша дружење кантри музиком, а гитару свира од младалачких дана.

СУРОВА ЈАВА У АМЕРИЦИ

НА питање шта један Американац мисли о америчком сну, Двејн Грегори каже:

- Амерички сан не постоји. Питајте ме шта је америчка јава - ако немате никога уз себе, доживите суровост живота. Пропадате, да се нико не окрене. То је стил живота у Америци. После неколико дана у Бару сам доживео да људи изразе бригу за мене док прелазим улицу, улазим у продавницу. Не знам језик, али осетим у погледу, осмеху, покрету, брижност која ми прија.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)