КУЧИ - ПЛЕМЕ НАД ПЛЕМЕНИМА: Пркос, бунт и отпор као понос Црне Горе (ВИДЕО)

Novosti online

20. 10. 2021. у 16:50

КУЧИ су племе пркоса, бунта и отпора, што су показали и у 21. веку на литијама у Црној Гори, организованим због Закона о слободи вероисповести.

КУЧИ - ПЛЕМЕ НАД ПЛЕМЕНИМА: Пркос, бунт и отпор као понос Црне Горе (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин РТС

Кроз историју, Кучи никада нису трпели окове, јарам и неправду. И никада нису дали на себе. Зато су у прошлости често и страдали. Део територије Куча граничи се са Албанијом, у којој су столовале скадарске паше, које Кучима нису дале мира, али ни Кучи њима.

Због своје непокорности и непристајања да Турцима плаћају харач, Кучи умало нису затрти као племе у време док је у Скадру столовао Махмут паша Бушатлија. Кучи су тада животима платили своју непокорност.

На Куче нису ударали само Турци и Арбанаси, који су харали на њиховој територији већ је то, у два наврата, чинио и црногорски књаз Данило, отац краља Николе. Због непристајања да плаћају порез Црној Гори, којој Кучи у то време нису територијално припадали, књаз Данило је наредио две похаре Куча. У оној која се догодила 1856. године побијено је 230 жена, деце, стараца.

Уз то је запалио села у Кучима, похарао цркве и опљачкао све што је било вредно, од стоке до оружја. О тој похари, у месту Орљево данас сведочи споменик на коме је исписана само једна реченица: „Не удри брата Србина Црногорче".

Кучи су опростили тај злочин, али га нису заборавили. Данилов син, краљ Никола подигао је у Кучима две цркве у знак покајања због злочина који је његов отац учинио сопственом народу. Кучи су изнедрили многе јунаке, а највећи међу њима је Марко Миљанов Поповић кога многе генерације у Црној Гори памте по оној, његовој чувеној реченици „Јунаштво је када себе браниш од другог, а чојство када другог браниш од себе". Осим Марка Миљанова, Кучи су дали и војводу Радоњу који је био губернатор цијелих Брда (свих брдских племена у Црној Гори).

Он је први кренуо у ослобађање српских земаља од Турака. Страдао је у Србији, а његово тело готово три века почивало је у селу Бошњак код Лесковца, одакле је пре седам година пренето и сахрањено у његовом родном селу Косор у Кучима. И Старокучи и Новокучи имају племићко порекло.

Старокучи потичу од лозе владарске породице Мрњавчевића, док Новокучи воде порекло од Ђорђа Кастриотија, односно Скендербега, који је такође био племићког порекла. И данас млади људи у Кучима знају да поброје своје пасове, односно колена и имена својих предака 20 генерација уназад, а то је период више од пола миленијума.

(РТС)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)