ТРАЖЕ СМЕНУ ПОТПРЕДСЕДНИЦЕ СО БАР: Клуб демократа реаговао на вређање патријарха Порфирија

Б.Дабић

28. 09. 2021. у 17:57

КЛУБ одборника Демократа Бар упутио је данас иницијативу председници Скупштине Општине Бар мр Милени Божовић, којом се предлаже усвајање Одлуке о укидању дате сагласности на Одлуку председника Општине Бар о именовању потпредседнице Тање Спичановић због, како се образлаже, „јавног испољавања очигледне мржње и нетрпељивости и то у граду који је синоним за национални и верски склад“.

ТРАЖЕ СМЕНУ ПОТПРЕДСЕДНИЦЕ СО БАР: Клуб демократа реаговао на вређање патријарха Порфирија

ФОТО: Б.Дабић

У документу који потписује председник Клуба одборника Демократа Бар Момчило Лековић, подсећа се да је 5. септембра Тања Спичановић у коментару са свог Фејсбук профила на текст са изјавом патријарха Порфирија оставила коментар садржине „Мрш!“, чиме је, како истичу из Демократа, „испољила мржњу према великом делу верујућих грађана Бара, што је за њену јавну функцију коју обавља недостојно и скандалозно“.

- Подсећамо и да члан 7 Устава Црне Горе прописује да је „забрањено изазивање или подстицање мржње и нетрпељивости по било ком основу - наводи се у документу.

Из Демократа кажу и да сматрају да у поступању Спичановић има и елемената кривичног дела изазивања националне, расне и верске мржње из члана 370 Кривичног законика Црне Горе.

- Ово није први пут да потпредседница свих грађана Бара јавно испољи очигледну мржњу и нетрпељивост, и то у граду који је синоним за верски и национални склад. Она је у више наврата у овој и прошлој години јавно износила ставове који нису достојни једног потпредседника Општине, нити човека који поштује све вере и нације, а сви ти ставови изазивали су узнемирење комплетне јавности, односно осуду грађана Бара - наводе из Демократа, подсећајући и да су сви изречени ставови у супротности са чланом 5 Етичког кодекса функционера локалне самоуправе у којем пише да "током свог мандата, ни у обављању функције, ни у приватном животу, функционер локалне самоуоправе неће се понашати на начин који би деградирао углед функције коју обавља" наводе из Демократа.

Зато, закључује се у документу, „захтевамо да Скупштина преиспита давање сагласности на Одлуку о избору Тање Спичановић на место потпредседника Општине Бар, односно да исту укине и тиме покаже да прави отклон и да не подржава овакво континуирано понашање".

Председник Клуба одборника Демократа Бар Момчило Лековић поручио је да „као одговорни људи који баштине вредности на којима се град Бар уздигао и уздиже као град у којем нема подела, мржње и нетрпељивости међу пријатељима, комшијама, кумовима и суграђанима, па било које вере или нације били, сматрају да „Бар не може представљати особа која константно ради супротно и у продуженом трајању као јавна функционерка распирује мржњу и нетрпељивост међу суграђанима“.

- Како Председник Општине Бар није донео Одлуку о разрешењу потпредседнице Општине Бар, Скупштина општине Бар из разлога горе набројаних мора донети Одлуку о укидању Одлуке о давању сагласности на Одлуку председника Општине о именовању потпредседнице општине, чиме прави отклон од овакве политике односно показује да не подржава ставове који изазивају узнемирење јавности и вређају грађане Бара - поручује Лековић. 

БОНУС ВИДЕО - ЈЕЗИВИ СНИМАК НЕСРЕЋЕ У ЗЕМУНУ: Аутобус неконтролисано налетео у парк, деца повређена-возач побегао

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)