СВАКО КО КРЕНЕ НА ЦРКВУ БИВА ПОРАЖЕН: Порука патријарха Порфирија у Беранама након устоличења владике Методија

Novosti online

26. 09. 2021. у 12:27

ПАТРИЈАРХ српски Порфирије устоличио је данас епископа будмљанско-никшићког Методија, у манастиру Ђурђеви ступови у Берану и поручио да да свако ко крене на Цркву бива поражен.

СВАКО КО КРЕНЕ НА ЦРКВУ БИВА ПОРАЖЕН: Порука патријарха Порфирија у Беранама након устоличења владике Методија

Фото Танјуг

Епископ Методије устоличен је покличима "достојан" од многобројног народа, грађана, представника власти, посланика и представника друштвеног и јавног живота.

- У цркви нема граница, нема ништа појединачно, све је саборно и све је позвано и када је изван граница Цркве да се у Богу сабере и препозна као једно и јединствено - поручио је патријарх Порфирије.

Патријарх је поручио да Црква није од овога света, а неки, истакао је, хоће да је увуку у земаљско блато.

- Црква није ту да би учествовала у расправама ко је у праву, а ко није. Бива поражен свако ко крене на Цркву, јер њој одолевају и врата Ада - навео је поглавар СПЦ.

Пожелевши добродошлицу свима у манастир Ђурђеви ступови, како је рекао, светињу Немањићку, у "овој земљи у који су дубоки корени Васојевића, у земљу из које је из тих корона израсло стабло са богатом крошјом и плодовима стабло које је дефинисано најузвишенијим духовном, али и националним дометима народ, а који припада СПЦ и српском православном народу".

У суштини, поручио је, то значи да су свесни самих себе, који познају ко су, шта су, који знају одакле су и који знају који им је циљ.

- Али баш зато бивају као народ јеванђелски и хришћански способни да могу у истој мери и на исти начин како поштоју себе да препознају воле и поштују другог...било да се ради о житељима и грађанима једне те исте државе и без обзира којем народу припадају, да ли су Бошњаци, Црногорци или Хрвати.. - рекао је патријарх.

Они су, поручио је да су они отворени за другог и другачије, чак и када се на други начин моле Богу.

Поновио је да "у Цркви нема граница, нема ништа појединачно, све је саборно и све је позвано и када је изван граница Цркве да се у богу сабере и препозна као једно и јединствено".

Патријарх је истакао да Црква није ту да решава социјалне и друге, па и политичке проблеме и да би учествовала у расправама и надметањима у томе ко је у праву.

- Црква је целина, Црква је саборна све што се не разуме међусобно, све оно шсто се замера једно другом и супротставља једно другом, у Цркви Христовој у Богу има шансу да се сусретне и да буде једно - навео је поглавар СПЦ.

Указао је да нарочито постоје они који не разумеју шта је Црква, који мисле да је то, како је рекао, политичка партијска организација.

- Они који мисле да су Црква као и они у најмњу руку су се преварили и преварени су, али имају шансу да у Христу пронађу себе, а то је опет ствар њихова и њиховог односа са Богом - рекао је Порфирије.

Истакао је да Црква нема амбиције, јер ако има, каже, издаје себе, онда није Христова и она, казао је, не може да замени било коју политичку странку.

Поручио је да је Црква у овом свету због тога што је религијско биће, које има најсуштаственију потребу за Богом, свесна да има свој почетак, али неће имати свој крај.

 

БОНУС ВИДЕО: ПОБЕДА ВЕРЕ: Безумље и насиље није спречило устоличење митрополита Јоаникија

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)