БРАТСКА РУКА ЗА ОДБРАНУ СРПСТВА: Отпуштени полицајац из Никшића недавно угостио свог доброчинитеља из далеке Аустралије

Велиша Кадић

26. 09. 2021. у 07:39

СВЕЧАНО је било протеклих дана у кући Шћепановића у никшићком приградском насељу Кличево. Милоја, некадашњег припадника полиције, који је остао без посла зато што није хтео да бије свој народ у време одбране светиња, посетио је Ђорђе Зоран Бубања, Бјелопољац, који дуго живи у далекој Аустралији.

БРАТСКА РУКА ЗА ОДБРАНУ СРПСТВА: Отпуштени полицајац из Никшића недавно угостио свог доброчинитеља из далеке Аустралије

Милоје Шћепановић и Ђорђе Бубања / Фото В. Кадић

Срби на том континенту помно су пратили сва дешавања у Црној Гори, величанствене литије кроз које су се преламале библијске слике, предвођени архијерејима, свештенством, монаштвом и верним народом.

- Када смо чули да је Милоје одбио да бије свој народ у Никшићу, заиграло ми је срце од радости. То је био узвишени чин човека који је остао без посла иако има породицу. Између бича и крста, он је изабрао крст. Тако сам га упознао, успео да дођем до његовог броја и пријатељство је кренуло - прича, за "Новости", Бубања, кога је Милоје дочекао братски, чврстим загрљајем.

Наш саговорник признаје да га је додатно мотивисало да помогне пријатељу у отаџбини када је видео да га је митрополит Амфилохије одликовао Златним ликом Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца због јуначког дела, а владика Атанасије силно пригрлио к срцу своме:

- Тешко је човек бити. Али, постоје ситуације у животу када се сви на томе тестирамо. Неко се уздигне, а неко потоне. Мој пријатељ, хвала Богу, осветлао је образ својој породици, Никшићу, Црној Гори и васколиком Српству.

Срби у Аустралији сабирају се око своје Српске православне цркве. У Волонгонгу код Сиднеја наша заједница је јединствена.

- А како другачије. Пратили смо ова мучна дешавања на Цетињу, у престоници Црне Горе. Велика брука и срамота. Град који је некада био препознатљив по духовној снази данас преживљава тешко време. Али, верујем, да ће се и они кад-тад, вратити својој цркви и вери православној. Ако не они, онда њихова деца и унуци - каже Бубања и подсећа на слогу и јединство људи из Црне Горе, Србије, Републике Српске, али и оних из Хрватске, Словеније, Македоније.

- Имамо доброг пријатеља чак из Либије! И, верујте, све нас је сабрала брига за нашег Милоја. Сећам се кроз шта је пролазио када смо му послали помоћ, до новца није могао доћи јер му је тадашњи режим блокирао рачун. Али, све је то сада ружна прошлост. Срећан сам што сам у кућу ове гласовите породице. Први пут сам у Никшићу и Кличеву и одушевљен сам ово лепотом.

После 23 године службе, Милоје Шћепановић, у децембру 2019. године, први пут је одбио да изврши наређење претпостављених. Није хтео да у родном граду бије народ који се дигао на ноге због спорног Закона о слободи вероисповести. Међу бројним Никшићанима био је и његов рођени брат Михаило.

- Исто бих и данас урадио. За Цркву и одбрану светиња бих живот положио. Веровао сам да ћу у слободи доћи до посла, да ћу бити враћен у служби којој сам часно служио годинама, али од тога ништа. Радим углавном физичке послове и тако зарађујем хлеб - прича Шћепановић који дугује велику захвалност пријатељу Бубањи, његовој супрузи Славици и њиховој деци Далибору, Марку, Васу и Зорици, као и свим њиховим пријатељима који су постали и његова браћа. - Добро се добрим враћа, па се надам да ћу, уз Божју помоћ, једног дана знати да на леп начин узвратим овим часним људима.

Милоје Шћепановић и Ђорђе Бубања / Фото В. Кадић

Шћепановићи живе у никшићком насељу Кличево и нема човека у том крају који са поносом не говори о комшији Милоју. Патриотизам и љубав према вери православној проговорили су из овог храброг човека у прави час. А није било лако донети одлуку, раздужити оружје, униформу, после готово четврт века.

УКАЉАЛИ МИ ПРОФЕСИЈУ

- ЗБОГ безакоња Владе Душка Марковића напустио сам посао. То је био мој лични чин који је касније охрабрио и друге да крену мојим стопама. Ја сам верник, а прекопута је био народ који је бранио ту исту веру, наше светиње. Схватио сам да смо на истој страни и чврсто сам одлучио да напустим позив који је у том тренутку био укаљан. Увек бих тако поступио уколико би се нешто слично поновило - каже Милоје Шћепановић, који је пријатељу Бубањи поклонио уметничку слику са ликом блаженопочившег митрополита Амфилохија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (0)

КАКО ЈЕ ГАГА УМАЛО ДОБИО БАТИНЕ ОД ПАЈЕ: Дошао на снимање пијан, једга говори текст... Вуисић био прек, Бата Стојковић се НИЈЕ извукао