ШВЕРЦЕРИ ЦИГАРЕТА НЕ ХАЈУ ЗА ЗАБРАНЕ: Упркос одлуци Владе о складиштењу дувана, у Луци Бар незаконите радње

Б. ДАБИЋ

23. 09. 2021. у 08:38

ВЛАДА Црне Горе је 22. јула забранила складиштење дуванских производа у оквиру Слободне зоне "Лука Бар", упркос томе "трговци дуваном" наставили су да раде.

ШВЕРЦЕРИ ЦИГАРЕТА НЕ ХАЈУ ЗА ЗАБРАНЕ: Упркос одлуци Владе о складиштењу дувана, у Луци Бар незаконите радње

КРИЈУМЧАРЕЊЕ Радници обезбеђења "Луке Бар" пријавили крађу, Фото ПР Лука Бар

Због крађе и кријумчарења цигарета из складишта у Луци Бар полиција је пре два дана ухапсила три особе којима је судија за истраге одредио притвор до 30 дана. Иза решетака су двојица шпедитера Ненад Франовић (51) из Бара и Јово Анђелковић (38) са Косова који има пребивалише у Бару, као и складиштар Ђорђе Вучетић (28) из Бара. Из Управе полиције је јуче потврђено да су сва тројица спроведени у УИКС у Спужу.

Незаконитим радњама проузрокована је штета од скоро 1,7 милиона евра. Током прегледа складишта 2 "Луке Бар" установљено је да недостаје 1.841 пакет и 152 бокса цигарета различитих брендова, које су у октобру 2020. по налогу Специјалног државаног тужилшатва привремено одузете од једне фирме из Подгорице. Полиција основано сумња да су њих тројица у последњих пола године у више наврата отуђивали цигарете у циљу стицања противправне имовинске користи.

Вучетић је лишен слободе јер је осумњичен за тешку крађу и недозвољено држање оружја и експлозивних материја, док се Франовић и Анђелковић терете за кријумчарење.

- Након што је полицији 16. септембра, обезбеђење АД "Луке Бар" пријавило да су на излазној рампи контролисали возило у власништву "Зеншпед гроуп", којим је управљао шпедитер Н. Ф. (51) из Бара и шпедитер Ј. А. (38) из Косова са пребивалиштем у Бару, а који су превозили већу количину цигарета, полиција је обавила ванредни преглед складишта 2 "Луке Бар" у склопу слободне царинске зоне и утврдила да недостаје наведена количина цигарета - наводи се у саопштењу Управе полиције.

Предузимајући даље полицијске активности идентификовани су одговорни за ова дела.

Фото Архива

- Ђ. В. је, сумња се, користећи свој положај складиштара, улазио у наведено складиште и износио цигарете док су Н. Ф. и Ј. А. отуђену робу, користећи службено возило шпедитерске фирме, извозили из "Луке Бар" и транспортовали на паркинг простору где су је предавали засада непознатој особи за новчану надокнаду. Осумњичени су на овај начин причинили штету буџету Црне Горе у износу од око 1.692.174 евра, а по основу неплаћених припадајућих дажбина - саопштили су из Управе полиције.

По наредби судије Основног суда у Бару, полиција је обавила претрес станова осумњичених и том приликом је код Ђ. В. пронађено 25 комада муниције у илегалном поседу.

- Такође, полицију је јуче обавестио радник обезбеђења АД "Луке Бар" да је у једној просторији складишта 2 пронађено 38 пакета цигарета за које се претпоставља да потичу из овог складишта. Даљим радњама полиције је утврђено да су те цигарете отуђене из магацина где су биле ускладиштене пре претреса - закључује се у саопштењу управе полиције.

Каравани чекају покрет?

ЈЕДАН од лидера Демократског фронта, Андрија Мандић наводи да су складишта у Луци Бар препуна цигарета. Он очекује од надлежних структура да обавесте јавност о количинама цигарета које се налазе у барској луци.

- Ускладиштена роба, очигледно, не путује на неко ново тржиште, већ чека конкретну "акцију". Није нека посебна тајна да ових дана крећу шверцерски каравани. Позивам царинску службу и полицију да осујете најновије договоре шверцера јер без њихове сарадње и асистенције ништа од тог криминалног плана не може бити реализовано - поручио је Мандић на "Твитеру".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)