ПОТРАЖУЈУ 57 МИЛИОНА ЕВРА: Концесионари тужили државу због једностраног раскида уговора

З. З.

21. 09. 2021. у 07:15

ЗВАНИЧНО Влада је обуставила градњу малих хидроелектрана на црногорским рекама. Због те одлуке држава би могла да плати 56,9 милиона евра само по основу три од укупно шест покренутих судских поступака.

ПОТРАЖУЈУ 57 МИЛИОНА ЕВРА: Концесионари тужили државу због једностраног раскида уговора

укидање Једна од малих хидроелектрана на планинској реци, Фото Борба.ме

То је саопштено из Министарства за капиталне инвестиције, али и да је Влада једнострано раскинула уговоре о концесијама на водотоцима Ђуричка, али и Муринска река, Комарача, Бистрица, Буковица, Режевићка, али и Љевашка ријека, те Раштак.

- Конкретно, на водотоку Раштак била је предвиђена изградња две мале хидроелектране, а Влада је осим тог, споразумно раскинула и концесиони уговор на водотоку Врањештица.

Тренутно се прати релизација 29 уговора и две дозволе за реконструкцију мини хидроелектрана - објаснили су из ресора на чијем је челу Младен Бојанић.

Прича о укидању концесионих уговора актуелизована је још у време када је на челу Владе био Душко Марковић. Он је 2019. године задужио тадашње Министарство економије да започну преговоре о раскиду уговора са шест концесионара и да информишу извршну власт о току преговора. Након тога шест концесионара покренуло је тужбу против државе.

ОДОБРЕНА ГРАДЊА МХЕ НА ЋЕХОТИНИ

МИНИСТАРСТВО екологије, просторног планирања и урбанизма изузело је из забране градње малу хидроелектрану на акумулацији у пљеваљском селу Отиловићи. Потребно је да Министарство капиталних инвестиција да сагласност на концесију за коришћење вишка воде из акумулације у Отиловићима. Извршни директор ЕПЦГ Никола Ровчанин очекује да ће тендер расписати до краја године, а да би радови могли почети на пролеће 2022. М. Д.

Фото ЕПЦГ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)