АМЕРИКА БИРА ЧЛАНОВЕ ВЛАДЕ: Избор министара у Црној Гори под лупом Вашингтона

В. К.

18. 09. 2021. у 07:11

ДОГОВОР Демократског фронта и Демократа о реконструкцији извршне власти од кога се очекује да коначно Црну Гору уведе у мирну луку, прати се и у далеком Вашингтону.

АМЕРИКА БИРА ЧЛАНОВЕ ВЛАДЕ: Избор министара у Црној Гори под лупом Вашингтона

Фото: Амбасада САД

 Амбасадорка САД у Црној Гори Џуди Рајзиг Рајнке поручила је да од носилаца листа владајуће већине тражи испуњење обећања од пре годину дана - да задрже Црну Гору на евроатлантском курсу.

Она је нагласила да је било очигледно током последњих дешавања која су пратила устоличење митрополита Јоаникија, да поларизација и поделе расту у Монтенегру, наводећи да је то брине због евроатлантске будућности Црне Горе.

- Недопустиво је да било који амбасадор, па и амерички, контролише кадровску политику Владе, угрожава права припадника најбројније верске заједнице у земљи и омета спровођење закона - каже, за "Новости", Игор Дамјановић, политички аналитичар. - Својим иступом амбасадорка Џуди Рајзинг Рајнке демонстрирала је максимално лицемерје. Она је дала себи за право не само да одређује унутрашњу политику и састав владе, већ и оспори право Црној Гори да примењује властите законе и спроведе попис становништва.

Дамјановић додаје да Рајнкеова није пропустила прилику ни да оптужи Русију да ствара поделе у црногорском друштву и дискретно нападне православну цркву у Црној Гори, да представља експонента руских империјалних интереса!

Фото Д. Миловановић

Игор Дамјановић

Јован Вучуровић, посланик ДФ, каже, за наш лист, да што се тиче Демократског фронта у овом тренутку најважније је да је дошло до договора између ДФ-а и Демократа.

- То је нешто што је нови квалитет у правцу стабилизације односа унутар парламентарне већине - истиче Вучуровић. - Важно је истаћи и да је тај договор била идеја и осталих из парламентарне већине, да прво ДФ и Демократе постигну договор и онда ће га сви остали прихватити. На том фону од самог почетка била је и УРА и ми смо заиста очекивали да они снажно поздраве договор ДФ и Демократа, у складу са оним што су јавно саопштавали, али су њихове изјаве супротне томе. Ипак, очекујемо да ће уважити чињеницу да реконструкцију Владе подржава 37 посланика парламентарне већине, да ће се кренути у даље договоре.

НОВИ САСТАВ ДО СРЕДИНЕ ОКТОБРА

ЈЕДАН од лидера ДФ-а Милан Кнежевић потврдио је за "Новости" да би се договор тог политичког савеза и Демократа могао реализовати до средине октобра. Очекује се компромис са УРА, странком вицепремијера Дритана Абазовића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)