ГРАДИЋЕ ТРИ ФАБРИКЕ ЗА ФЛАШИРАЊЕ ВОДЕ: Донет план за валоризацију водених ресурса и давање концесија за више изворишта

И. Д. С.

14. 09. 2021. у 08:34

ВЛАДА Црне Горе за наредну годину планира давање концесија у области вода и изградњу нових постројења за експлоатацију изворишта и флаширање воде и то на три изворишта - Заслапница у Општини Никшић, Лучичко врело у Рожајама и Равњак у Мојковцу.

ГРАДИЋЕ ТРИ ФАБРИКЕ ЗА ФЛАШИРАЊЕ ВОДЕ: Донет план за валоризацију водених ресурса и давање концесија за више изворишта

Фото Shutterstock

Иницијативу да се извориште у Никшићу укључи у план давања концесија покренула је компанија "Игалопромет", која је анализом оправданости остваривања јавног интереса за извориште Заслапница, планиранала инвестицију за изградњу фабрике са помоћним објектима и куповину опреме у износу од око шест милиона евра, од чега из кредитних средстава 2,5 милиона, а остатак би финансирали из сопствених извора и средстава партнера на пројекту.

- Инвестиционо улагање у изградњу фабрике показало се као оправдано, а на основу пројектованог биланса успеха за период трајања концесије од 30 година. Циљ пројекта је повећање нивоа и квалитета домаће производње флаширане воде, те супституција увоза која је у великој мери присутна на црногорском тржишту вода, али и повећање запослености и отварање нових радних места отварањем фабрике - наводи се у Владином документу.

ОДЛУЧИЛИ Даће концесије на 30 година, Фото gov-me

Када је реч о изворишту у Рожајама, из Владе наводе да је Управа за воде због неизвршавања уговорених обавеза раскинула Уговор о концесији са "Аква плус про вита" из Рожаја, те да је након тога компанија "Кватро РХ" поднела иницијативу за доделу концесије за извориште Лучичко врело.

- Доказана је економска одрживост улагања. Целокупна инвестиција (кредитна средства 250.000 евра и сопствена средства 840.000 евра) враћа се у трећој години отплате кредита, што указује на високу профитабилну делатности и високу акумулативност - наводе у Влади.

За треће извориште које је, према оцени Владе, погодно за покретање погона за флаширање воде, а које се налази у Мојковцу, још нема инвеститора.

ЗА УПРАВЉАЊЕ 200.000 ЕВРА

ДОНЕТ је и Програм коришћења средстава за послове управљања водама за 2021. годину, којим је за финансирање обавеза и потреба за управљање водним ресурсима буџетом планирано 200.000 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МУГОША ОСЛОБОЂЕН ОПТУЖБИ: Подгорички Виши суд донео пресуду