ИЗ НЕПАЛА ДО ПОСЛА НА ОБАЛИ ЈАДРАНА: Послодавци на црногорском приморју ангажују раднике из целог света да раде током летње сезоне

З. З.

25. 08. 2021. у 08:38

ТРАЖИ се радник више дуж приморја. У угоститељским објектима, бутицима, продавницама, готово на сваком кораку истакнуто је обавештење "Потребан радник".

ИЗ НЕПАЛА ДО ПОСЛА НА ОБАЛИ ЈАДРАНА: Послодавци на црногорском приморју ангажују раднике из целог света да раде током летње сезоне

Фото АП

Понегде су и конкретнији па кажу да није потребно искуство, да примају почетнике, да је обезбеђен смештај и оброк.

Иначе, у локалима мало где се чује домаћи акценат. Углавном су радници из држава региона: Србије, Босне, па и Северне Македоније. Затекне се и понеки сезонац из суседне Хрватске.

- Овде долазим да радим код истог послодавца, уназад неколико година. Добро ми је у Сутомору. Плата је редовна, смештај и храна обезбеђени. Има и помало бакшиша. Све у свему, добро је - испричао нам је Ален из Хрватске.

Према подацима Министарства унутрашњих послова, од почетка године до прве половине августа издато је скоро 1.500 дозвола за сезонско запошљавање. Највише дозвола добили су сезонци из држава региона, али има и оних који су дошли да раде у Црну Гору из Тајланда, Непала, са Маурицијуса, Кубе...

- Традиционално највише дозвола за сезонски рад - 844 издато је држављанима Србије. Из Босне и Херцеговине стигло је 178 сезонаца, са Косова 166, као и 86 из Северне Македоније, те 40 из Албаније. Такође, издато је и неколико дозвола радницима из Хрватске - саопштено је из ресора на чијем је челу министар Сергеј Секулић.

Такође је наведено да је на сезонским пословима 39 Украјинаца, 25 из Турске, 16 из Русије, шест из Италије, пет односно четири сезонца из Белорусије и Грузије.

- Имамо у евиденцији и по два држављанина са Кубе, из Словачке, Мађарске, а по једног сезонског радника из Египта, Француске, Израела, Кине, Казахстана, Мексика, Молдавије, са Маурицијуса, из Непала, Пољске, Тајланда, Чешке, Шпаније - прецизирано је у извештају МУП-а.

Дозволе за рад и привремени боравак издају се до шест месеци. Ако захтева посао, објашњавају у Министарству, дозвола се може продужити два месеца код истог или другог послодавца. То значи, закључује се у саопштењу, да радна дозвола може важити максимално осам месеци у току једне године.

ДОМАЋИ РАДНИЦИ

- ПРЕМА подацима Завода за запошљавање, а на основу пријава из општинских бироа рада, ове године на сезонским пословима ангажовано је 6.425 црногорских грађана. Такође, према статистици Завода незапослених, на крају јула је било готово 55.000, па је стопа незапослености преко 25 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)