ОПЕТ ЋЕ НОВИ НЕДРИТИ ПОМОРЦЕ: Стижу бољи дани за стару, деценијама запуштену и оронулу задужбину у Србини

В. В.

11. 08. 2021. у 08:38

ПОСЛЕ вишедеценијског пропадања, након земљотреса 1979. године, а пре неколико година и пожара у коме је скоро потпуно девастирана задужбинска школска зграда у Србини, мало ко је веровао у добру судбину овог објекта.

ОПЕТ ЋЕ НОВИ НЕДРИТИ ПОМОРЦЕ: Стижу бољи дани за стару,  деценијама запуштену и оронулу задужбину у Србини

Фото Архива

Али, ових дана стигла је вест да су у буџету Управе јавних радова обезбеђена средства за израду пројектне документације за санацију некадашње Српске закладне поморске школе.

За израду потребне документације и истраживања обезбеђено је 120.000 евра, казао је в.д. директора Управе јавних радова Боро Лучић.

Боро Лучић, Фото Архива

- У сарадњи са Општином Херцег Нови и Министарством просвете договорили смо реконструкцију. Колико ће то коштати још нисмо сигурни, а засад имамо око 120.000 евра за израду комплетне пројектне документације, свих елабората и истраживања. Након тога ће главни пројекат и његова ревизија показати колико ће бити потребно да се она заиста приведе намени, јер поред школе, планирамо да урадимо паркинг и спортски терен - казао је Лучић.

- У Управи желимо да поморска школа коначно заживи и поносно се врати Херцег Новом, чиме би била коначно испоштована воља задужбинара, херцегновских породица Лакетић, Бошковић и Ђуровић.

Фото Архива

Историјат

СРПСКА закладна поморска школа у Србини, у којој је настава организована на српском језику и под аустријском влашћу, а један од предавача био је Симо Матавуљ, била је од оснивања,1858. године, најквалитетнија образовна установа и представљала престиж за оне који је заврше. После Другог светског рата овде је регистрована ОШ "Милан Вуковић", а након земљотреса су зуб времена и људски немар учинили своје.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)