"ДИВЉИ" ПРИКЉУЧЦИ ОТОПИЛИ ФРИЖИДЕРЕ: Муке староседелаца Дубраве звог нелегалних корисника електромреже

Б. ДАБИЋ

09. 08. 2021. у 12:09

ЗБОГ "дивљих" прикључака струје на нелегалним објектима, у Дубрави између Бара и Улциња, и лошег напона електричне енергије отопљени су фрижидери у домаћинствима која су овде староседеоци.

ДИВЉИ ПРИКЉУЧЦИ ОТОПИЛИ ФРИЖИДЕРЕ: Муке староседелаца Дубраве звог нелегалних корисника електромреже

Фото Б. Дабић

Иако су улагали у инфраструктуру, постојећи капацитети су постали недовољни с обзиром на то да се број објеката драстично повећао, а да њихову изградњу није пратило и адекватно ширење неопходне инфраструктуре.

Породица Станишић међу првима је саградила кућу у насељу Дубрава. Било је то пре више од четири деценије. Тада је, кажу у овом насељу, између Бара и Улциња било пет кућа.

Данас је слика много другачија, али и мучнија. Лице и наличје овог места огледа се у неколико стотина објеката, луксузним мањим хотелима, апартманима са четири, пет звездица, али и проблемима који онемогућавају нормално, свакодневно живљење. Житељи овог насеља имају велики проблем због честог нестанка струје, свакодневног ниског напона. Последице тога су велике, а и ризичне по здравље људи јер је храну, како истичу, немогуће сачувати.

- Редовно плаћамо струју. Не знамо шта да радимо. Усред лета фрижидери су отопљени. Храна се квари. Било је и раније проблема са лошим напоном, али ове године тај проблем је ескалирао - каже Мила Станишић чији је свекар међу првима саградио кућу у Дубрави.

Међутим, у комшилуку, наводи наша саговорница, се много објеката изградило и то великих.

- Површина плаца и објекта у основи су идентични - како је могуће да је за такав објекат неко дао дозволу да се прикључи струја. Све је то изграђено за две године. Толико изграђених објеката не могу да подрже постојећи капацитети за напајање електричном енергијом. Ми смо у ово насеље сами довели пут. За воду имамо два базена, улагали смо деценијама, а на крају власници пет кућа који су струју довели, данас немају довољан напон - каже Мила Станишић.

РЕАГОВАЊЕ НАДЛЕЖНИХ

- САДА је овде цело насеље. Граде хотеле, а где су трафостанице за толике капацитете.

Прикључују се на дивље и угрозили су нас који смо од свог новца довели струју, улагали у пут. Очекујемо од надлежних у држави да реагују јер кад људи почну да се разболевају то свакако није добро ни за њих, ни за имиџ дестинације, велики су ризици по здравље - каже Мила Станишић истичући да је стање алармантно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ШТА КАЖЕ ЗАКОН: Сме ли се возити у папучама и штиклама - међу возачима постоји велика заблуда везана за ову тему