ОТВОРЕН 34. ХЕРЦЕГНОВСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ: Аплауз за Петра Божовића (ФОТО)

В. В.

02. 08. 2021. у 00:27

НА древној Канли Кули, отворен је 34. Херцегновски филмски фестивал.

ОТВОРЕН 34. ХЕРЦЕГНОВСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ: Аплауз за Петра Божовића (ФОТО)

Фото: В. В.

Необично је било једино што гледалиште није било пуно јер то не дозвољавају актуелне епидемиолошке мере, све друго, угледни гости, ватромет, свечана атмосфера, подсетило је на добре године фестивала који нам је лани због пандемије недостајао.

Један из плејаде великих југословенских глумаца Петар Божовић, отворио је фестивал причом о томе како замишља Херцег Нови као „бели прамац брода који се зове копно, чији морнари иду диљем океана и света и у њега доносе различите драгоцености",

- А на прамцу стоје књижевници, уметици а испред свих замишљен, Иво Андрић. Иза њих, давних година и сећање на изванредну Уметничку школу која је дала једног сликарског дива са Цетиња – Дада Ђурића. Па иза њега једно голобрадо момче из Озринића, гура се и после много година донесе своју велику бакљу и употпуни светлост седме уметности – драги Живко Николић. Без њега би и биографија овог који прича била много сиромашнија. И не дајте ми више да причам, сматрајте да је 34. смотра филма отворена - казао је Божовић поздрављен дугим аплаузом.

Директор Директората за подстицање и развој културно-уметничког стваралаштва, Андрија Радуловић апострофирао је да  одабраних више од 60 филмова   "носе богатство различитих тема, аутентичних рукописа, форми и поетика" па је и Министарство подржало манифестацију захваљујући којој ћемо бар на трен " заборавити своје и бриге човечанства, нарочито на искушење звано ковид које је променило наше животе, али не и наду да се боримо за лепоту и љубав која ће спасити свет."

Програм отварања Фестивала водили су глумци Дубравка Дракић и Дејан Ђоновић.

ПОНЕДЕЉАК

У ПОНЕДЕЉАК у  програму дугометражног играног  филма  биће приказана два филма Табија редитеља  Игора Дрљаче И Потенцијални кандидат Еркана Кесала.

Минут тишине а потом громогласни аплаузи уследили су након помињања незаборавних људи који су нас напустили а деценијама су доприносили фестивалу. Поменути су продуцент и вишегодишњи пословни директор Зоран Живковић,  публициста, новинар,  Милан Д. Шпичек, светло И тн мајстор Перо Дубанек, глумци, редовни или повремени гости фестивала, између осталих Мира Фурлан, Мустафа Надаревић, Борис Комненић.

Уследила је пројекција филма Јабуке грчког редитеља Христоса Никоуа,  а потом и остварења Поље мака румунског редитеља Еугена Јебелеануа.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)