ОТПРЕМНИНЕ ЗА БИВШЕ РУДАРЕ? Повољније пензионисање у рударској и металској индустрији Црне Горе

З. З.

31. 07. 2021. у 08:14

СВЕ чешће чују се иницијативе да је неопходно заштитити оне који раде у рударској и металској индустрији, у тешким условима, како би достојанствено отишли у пензију.

ОТПРЕМНИНЕ ЗА БИВШЕ РУДАРЕ? Повољније пензионисање у рударској и металској индустрији Црне Горе

Фото Новости

Једна од иницијатива је из посланичких клупа, где се препоручује да се продужи примена Закона о превременом пензионисању. Конкретно, да се продужи његово трајање, које је орочено до краја текуће године, како би, чуло се из Демократског фронта, рудари који раде у никшићким Бокситима, могли у пензију по повољнијим условима.

Други предлог, који је стигао од министарстава за економски развој, финансија и социјалног старања је да се изради закон о измирењу обавеза, отпремнина, према бившим радницима из рударске и металске индустрије. Тим актом били би обухваћени бивши радници КАП-а, "Прераде", "Ковачнице", Рудника боксита Никшић, "Металца" из Никшића и Фабрике електрода "Пива" из Плужина. И тај предлог је, изгледа, уследио, након више састанака Јакова Милатовића, министра за економски развој, са запосленима у тој грани индустрије.

- Формирана је радна група за израду закона који ће прецизирати критеријуме, рокове и динамику исплате отпремнина бившим радницима тих предузећа. Основни циљ који ће се постићи овим законским решењем јесте да се обезбеди једнакост свих група бивших радника, на начин што ће отпремнине добити сви радници из сектора рударске и металске индустрије - наводи се у саопштењу.

Фото Новости

Додаје се, такође, да су ти радници годинама били експлоатисани и изиграни од претходне Владе која их је дискриминисала и грубо кршила права која им гарантује Устав, док су више пута најављивали решавање њиховог проблема.

- Како смо ову годину прогласили годином социјалне правде, исправљање неправди чињених три деценије ка овим и другим радницима показује спремност ове Владе да испуни обећање које је дала па ће правда напокон бити задовољена за више од 650 бивших радника који су због покретања стечајног поступка били приморани да напусте своја радна места - оцењено је у саопштењу из ресора министра Милатовића.

ОБЕЋАЊЕ БЕЗ РАДОВАЊА

ЗБОГ неисплаћених отпремнина годинама уназад, прецизније од 2014. бивши радници Комбината алуминијума, њих 420, сваке недеље окупљали су се испред Владе и тражили да им се исплате отпремнине као и свима који су пре њих остали без посла у подгоричкој компанији. Уочи сваких избора добијали су обећања да ће им исплатити отпремнине, да је пет милиона евра опредељно у буџету за те намене. Исплате није било до данас, па им сада остаје нада да ће све решити закон чија је израда најављена из министарства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)