ЈЕДНИМА ФОТЕЉЕ, ДРУГИМА БОНОВИ: Док странке деле функције, грађанима дају ваучере за храну

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

28. 07. 2021. у 08:38

ДОК се партије парламентарне већине договарају о директорским местима са примањима од по неколико хиљада евра, а на које ће распоредити своје функционере, грађани ће морати да сачекају да бољи услови живота дођу на дневни ред и задовоље се помоћи у виду уља и бонова за храну које је Влада обећала најугроженијима.

ЈЕДНИМА ФОТЕЉЕ, ДРУГИМА БОНОВИ: Док странке деле функције, грађанима дају ваучере за храну

Фото порталподгорица.ме

Министарство финансија и социјалног старања позвало је заинтересоване да се пријаве на јавни позив за обезбеђивање ваучера за трговину прехрамбених производа, односно социјалних бонова. Објављивање заинтересованих трговаца очекује се ових дана, док ће се са привредницима склопити уговор најкасније осам дана од објављивања листе. Након тога, грађани ће бити обавештени на који начин могу да добију бонове и који су услови за помоћ.

Социјални бон је пројекат Министарства финансија и социјалног старања, а намењен је социјално угроженим грађанима. Њиме ће у маркетима моћи да тргују робом у вредности од 30, 50 и 100 евра.

Фото порталподгорица.ме

У Банци хране сматрају да ови бонови могу ублажити тешке дане онима који живе у немаштини, али истичу да је остало недефинисано да ли ће ту помоћ добити само корисници социјалне помоћи или сви грађани који су социјално угрожени. Како наводе у тој организацији, нису добили ни објашњење Министарства финансија да ли ће бонови бити доступни и корисницима туђе неге, породицама са једним родитељем, као и да ли ће пензионери, незапослени и запослени који имају мала примања или их уопште немају, имати могућност да добију бонове, сматрају у НВО "Борба против сиромашта" .

Закон о пореклу имовине

- Уместо да пожуре са Законом о пореклу имовине, актуелна влада додељује добро плаћена места политичким функционерима. Тај закон омогућио би да се грађанима врати огроман капитал који је од државе покраден протеклих деценија. Помоћ боновима и уљем понижава грађане, тиме се не може преживети месец. А брзо ће и септембар - спремање дрва, деце за школу, а то ће с обзиром на поскупљења која су додатно угрозила егзистенцију народа, бити много веће оптереећење за домаћинство, него што је било до сада - наводи Радован Тошковић из НВО.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)