ОБЛОВИНА БУШИ ЏЕП: Дрвопрерађивачи упутили Влади захтеве пре радикализације протеста

М. СЕКУЛОВИЋ

27. 07. 2021. у 07:39

ДРВОПРЕРАЂИВАЧИ су незадовољни недомаћинским газдовањем државе у највреднијем природном ресурсу - шумама.

ОБЛОВИНА БУШИ ЏЕП: Дрвопрерађивачи упутили Влади захтеве пре радикализације протеста

Фото А. Рековић

Они су упутили захтев Влади да се заустави експлоатација коју спроводе привилеговани концесионари и најавили да ће наставити даљу борбу у сарадњи са НВО сектором.

- Видљиво је, и јасно се осећа - актуелна власт у Црној Гори наставља оно што је радила претходна. Ово је континуирана спрега власти и криминалних група. Чини се да све ово представља иницијалну капислу за народни устанак - рекао је Рашид Марковић из НВО "Пријатељи Плава" на скупштини дрвопрерађивача.

- Под хитно се мора зауставити даља незаконита експлоатација државних шума.

Представници дрвопрерађивача затражиће хитан састанак са премијером Здравком Кривокапићем и његовим сарадницима ради дефинисања даљих корака по питању газдовања државним шумама. Сагласни су да могу и морају зауставити даљу похару и уништавање шума и то само слогом и заједничким деловањем са невладиним сектором који се бави заштитом природних и других вредности.

- О томе говори и чињеница да су овај скуп подржале 62 невладине организације из читаве Црне Горе. Дошли смо до закључка да се коначно мора стати на крај незаконитим радњама. У разговору са премијером Кривокапићем тражићемо заштиту интереса локалног становништва, давање шансе дрвопрерађивачима да, бавећи се финалном прерадом дрвета, лако долазе до сировине, што до сада није био случај - закључак је са договора дрвопрерађивача у Плаву.

Фото М. Секуловић

Они су констатовали да држава и локалне заједнице губе огромне приходе због тога што се финална обрада дрвета не ради, о чему концесионари и не размишљају јер бесомучном сечом и уништавањем шума, са малим улагањима стичу енормну зараду, често кршећи уговоре о концесијама сечом знатно већих количина од дозвољених.

То углавном чине концесионари "са стране", док локално становништво не може да обезбеди ни дрво за огрев, речено је на скупу у Плаву. Такође, тврде да 15 година у овом граду нико није добио могућност да привири у државне шуме.

- Док се концесионари пристигли са разних страна богате, наши дрвопрерађивачи су тако остали без сировине, а грађани дрва за огрев набављају у другим срединама. Пилана у Плаву која је некада упошљавала 500 радника, зврји затворена и претворена је у гомилу старог гвожђа. Доста је тога било - кажу дрвопрерађивачи из Плава.

Фото М. Секуловић

МОЖЕ ДА СЕ ЗАРАДИ ТРИ ПУТА ВИШЕ

ДРВОПРЕРАЂИВАЧИ су извели рачуницу по којој концесионари добијају дрвну масу по 17 евра "на пању", па за 5.000 кубика дају свега 85.000 евра. ПДВ на ту суму износи 17.500 евра, али, ако би се та количина сировине изрезала, осушила и углачила на стандардну дебљину, добија се вредност од 1.550.000 евра, а ПДВ би био 325.000 евра. Уколико би дошло до сложеније обраде, сви би зарадили и до три пута више. Уместо тога, незаконитим извозом обловине, сви губе, осим концесионара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)