БЛОКАДА И ЗА ХУМАНОСТ: Епидемиолошке мере погодиле власнике дискотека, ноћних клубова и отказале друге манифестације

В. КАДИЋ

26. 07. 2021. у 12:21

НОВИМ мерама за борбу против короне, које су Министарство здравља и Институт за јавно здравље увели у петак тешко су погођени власници ноћних клубова и дискотека на црногорском приморју.

БЛОКАДА И ЗА ХУМАНОСТ: Епидемиолошке мере погодиле власнике дискотека, ноћних клубова и отказале друге манифестације

Фото IJZCG

Отказане су бројне манифестације, чак и хумане попут једне у Никшићу - "Последњи ударац за Милицу", коју је 30. јула намеравао да организује боксерски шампион Ратко Драшковић у опроштајној борби на рингу. Цео приход требало је да буде уплаћен на рачун девојчице за њено лечење. Овим мерама, оно ће изостати.

- Тешко ми је ово пало, јер сам свим срцем желео да помогнем тешко оболелој девојчици.

Нажалост, због оваквих одлука спречен сам - каже огорчени Драшковић који се спрема на пут у Турску где намерава да донира бубрег суграђанки Радмили Раичевић.

Поводом уведених мера дискотеке и ноћни клубови су се огласили на друштвеним мрежама, истичући да ће их поштовати, па ће наступи популарних музичких звезда, који су најављивани, бити отказани до даљег. Позвали су госте да се вакцинишу и да буду одговорни, како би уживали у најбољем проводу и како би се вратили нормалном животу.

ОТКАЗАНО Једна од одложених манифестација, Фото В. К.

Из Демократске партије социјалиста су овим поводом реаговали сматрајући да Влада мора да уведе контролу на границама, јер је, како оцењују, Црна Гора једна од ретких држава која у време ширења делта соја вируса, пушта људе да улазе у земљу без икакве контроле заразе.

- Не постоји земља која је на тако груб и арогантан начин запретила својим грађанима, да ако желе у угоститељски објекат морају бити вакцинисани или да плате PCR тест. Скандалозно је што се мера примењује само на црногорске грађане, а не и на странце. То је могао да смисли неко ко ништа ни о чему не зна - од медицине до људских права - наводи се у саопштењу ДПС.

Власници клубова затражили су у Подгорици укидање мера поручујући да ће свакодневно излазити на улице ако буду уведени ковид-пасоши. Имају шест захтева које су упутили надлежнима, међу којима су хитно укидање нових мера и покретање истраге Државног тужилаштва против одговорних из Министарства здравља који, како истичу, спроводе тортуру над становништвом и привредним сектором. Такође, траже да вакцинација, нарочито деце, не буде обавезна, као и да се не уводе ковид пасоши. Иако је полиција покушавала да спречи протест који није најављен, упозоравајући окупљене да морају да се разиђу, група грађана је са транспарентима "Стоп ковид диктатури", кренула у шетњу градом.

АПЕЛ ДА СЕ ПОШТУЈУ МЕРЕ

ИЗ Института за јавно здравље апеловали су на власнике црногорских ноћних клубова да поштују прописане мере у циљу сузбијања епидемије вируса ковид 19, јер је, како наглашавају, то једини начин да се очува стабилна епидемиолошка ситуација и избегне сценарио из 2020.

- У суседној Хрватској све ради, под условом да се испуњавају услови које и ми од 2. августа захтевамо - поручују из ИЗЈ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)