НЕСВАКИДАШЊИ ГЕСТ МАСЛИНАРА ИЗ УЛЦИЊА: Билал поклања тону смокава народу (ФОТО)

Б.Дабић

07. 07. 2021. у 12:40

ДЕШАВА се веома ретко- али је традиција човека из Улциња који поклања смокве народу. Улцињанин Билал Краја (51) позвао је грађане да дођу на његово имање и за себе уберу смокве.

НЕСВАКИДАШЊИ ГЕСТ МАСЛИНАРА ИЗ УЛЦИЊА: Билал поклања тону смокава народу (ФОТО)

Фото: Приватна архива

Бесплатно смокве у Пистули, у селу удаљеном пет километара од центра Улциња.  Иначе, килограм смокава на пијаци, у пиљарама кошта три до пет евра. Краја смокве не продаје, већ народу  поклања ово воће.

-Ко год је у пролазу, или је у могућности да дође може да убере колико жели за себе и породицу, не за продају. Имамо  12 стабала и заиста је свако пуног рода. Смокве рађају два пута годишње,  жао нам је да толики род пропада. Зато ко год може, нек дође. Имамо  зелене и црне смокве, написао је Краја на страници “подржимо домаће,  подржимо мале произвођаче у Црној Гори”.

Фото: Приватна архива

 

Кад човек зна поклонити – добрим му се враћа. Почетком јула на имању Билала Краје смокве родиле и гране савиле, воћа око једне тоне на 12 стабала.

За Новости, Билал Краја каже да од срца жели поклонити воће. То је, наводи, радио и претходних година. Према његовим речима, на једном стаблу смокве има и до 100 килограма воћа. Трајаће смокве на гранама још десетак дана. Село Пистула се налази на четвртом километру од Улциња према Владимиру.

На великом имању Краје, смокве су засадили његови родитељи пре 40-так година.

-Народ нека дође и бере. Јуче су биле жене са децом из Бара, звала ме породица из Херцег Новог- сви  су добродошли. За себе, потребе породице  колико могу нека уберу . Има и оних који хоће да ја уберем и донесем. Немам времена јер се бавим маслинарством, каже Краја додајући да он свакодневно поједе по двије –три смокве.

Фото: Приватна архива

 

-Моји су се бавили пољопривредом, ја сам наставио. Маслинарство, производња маслиновог уља је моја примарна делатност.На имању од око 10 хектара,  шест хеката је под маслинама.  Укупно око  3.400 стабала маслина, од тога 400 старих стабала. Маслинарством  се бавимо и од тога живимо, каже Краја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)