НЕБИТНА ЈЕ: Хрватски историчар Горан Шарић поставио на место Јадранку Барјактаровић због певања усташких песама (ВИДЕО)

Novosti online

21. 06. 2021. у 18:39

ХРВАТСКИ ИСТОРИЧАР Горан Шарић истиче да је помињање геноцида у Резолуцији о Сребреници која је усвојена у Црној Гори једна стигматизација Србије.

НЕБИТНА ЈЕ: Хрватски историчар Горан Шарић поставио на место Јадранку Барјактаровић због певања усташких песама (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин/илустрација

Он говори да када се гледа геноцид кроз прошлост, не може да се изостави стотине хиљада убијених Срба од 1941. до 1945. а ту је било и Црногораца. Он додаје, да скупштину није интересовало нешто тако, већ су се фокусирали само на Србе као "геноцидан народ".

- Срби су одавно названи као негативци, и на томе се ради. Имате пример хрватског министра који тражи од земаља ЕУ које још нису признале тзв. Косово да их призна, а зашто? Зато што му је то неко рекао - напоменуо је Шарић.

Како наводи, Црногорци су, према истраживањима, увек имали само српски идентитет, и то је нација за коју се зна и дан и сат када су настали.

- Увек имате политику великих сила, да Србији не дају излаз на море. Ви ако узмете најстарије документе, рецимо Ајнхарда, у осмом и деветом веку, он говори "Народ Срба који заузима највећи део Далмације". Где су данас ти Срби? Ствара се идентитет на антисрпству - рекао је Горан Шарић.

Поводом певачице Јадранке Барјактаровић која је у Никшићу певала песме Марка Перковића Томпсона, Шарић њу назива парадигмом, која је, како напомиње небитна, већ је нешто друго позадина.

- Имате таквих примера колико хоћете - напомиње Шарић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)