ТРГОВЦИ И КАФАНЕ ПО СТАРОМ: Знатно попуштање епидемиолошких мера, укинут низ ограничења радног времена

И. Д. С.

19. 06. 2021. у 08:38

У ЦРНОЈ Гори ће наредне две седмице на снази бити нове, либералније епидемиолошке мере, саопштило је Министарство здравља.

ТРГОВЦИ И КАФАНЕ ПО СТАРОМ: Знатно попуштање епидемиолошких мера, укинут низ ограничења радног времена

Фото Принтскрин

Како наводе, с обзиром на број вакцинисаних становника, те паду броја инфицираних, Савет за борбу против вируса корона одлучио је да се максимално либерализују услови рада и живота. Према оцени директора ИЈЗ, Игора Галића, оболевање од вируса корона у Црној Гори је на најнижем нивоу од јула прошле године.

- Тренутно активних случајева је 380, а хоспитализовано је 60 особа. Од просечног броја тестираних, удео позитивних је 1,43 посто - навео је он.

Када је реч о вакцинацији, Галић истиче да је до 16. јуна дато 270.237 доза вакцине, од којих је првом дозом имунизовано 146.964 грађана, а у целости њих 123.273.

Сходно новим епидемиолошким мерама Министарства здравља, у Црној Гори је од суботе укинуто временско ограничење рада угоститељских објеката. На снази остаје мера забране извођења музичког програма уз учешће певача и музичара, осим у баштама и то од 20 до 23 сата и то уз строго поштовање аката који прописују ограничења за буку.

Новим мерама укида се и временско ограничење рада привредних друшатва и предузетника који се баве трговином непрехрамбених производа и пружања услуга, али и приређивачима игара на срећу па они сада могу да раде до 23 сата. Продужен је и рад дечјих играоница које до сада могу да раде, уместо до 20, до 22 часа.

Нове мере предвиђају укидање временског ограничења рада установа образовања и културе.

Повећао се и дозвољени број посетилаца јавним приредбама, политичким и приватним скуповима, прославама, свадбама, журкама, као и другим манифестацијама на отвореним јавним местима и тераси или башти угоститељског објекта, па уместо 50, сада може да присуствује до 100 особа, а исто ограничење важи и за сахране и ђачке екскурзије.

НЕДЕЉА НЕЋЕ БИТИ СВИМА СЛОБОДНА

ДЕО трговаца највероватније ће моћи да ради и недељом у току предстојеће туристичке сезоне, али и следеће зимске, сходно договору који је Министарство економског развоја постигло са Унијом послодаваца, Унијом синдиката и Савезом слободних синдиката. Како су казали из ресора Јакова Милатовића, рад недељом требало би да се омогући малим предузетницима, углавном породичним фирмама, како би успели да преброде ковид-кризу и сачувају посао.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)