САМО СЛОВАЧКА ИЗА ЦРНЕ ГОРЕ: Ђетићи претпоследњи на листи подршке останку у НАТО

Танјуг

17. 06. 2021. у 09:27

ИАКО према последњем истраживању у Црној Гора подршка НАТО-у расте у односу на прошлу годину та држава је по том питању претпоследња на листи чланица, испред Словачке.

САМО СЛОВАЧКА ИЗА ЦРНЕ ГОРЕ: Ђетићи претпоследњи на листи подршке останку у НАТО

Фото: Депоситпхотос

За останак Црне Горе у НАТО-у гласало би 67 одсто црногорских грађана, док би 33 одсто гласало за излазак земље из тог савеза, наводи се у извештају тог савеза из априла и маја, рађен у сусрет недавно одржаном самиту Алијансе.

Ови подаци, додаје се, сугеришу да подршка НАТО-у у Црној Гори расте, нарочито када се узме у обзир чињеница да је истраживање НАТО-а из 2020. године показало да би тек 50 одсто грађана гласало за останак у Алијанси.

У најновијем извештају оцењено је да је подршка НАТО-у међу свим чланицама стабилно висока.

- Упркос расту подршке црногорског становништва, наша земља је у овом сегменту и даље прилично ниско позиционирана, на претпоследњем месту, док се на последњем месту налази Словачка - 61 одсто грађана те земље подржава чланство, што је најнижи скор међу савезницама - пише подгорички дневник.

Насупрот расту забележеном у делу који се тиче подршке чланству у Алијанси, извештај бележи и нешто слабији проценат спремности црногорског становништва да брани другу чланицу НАТО-а уколико буде нападнута.

Мање од половине, односно 42 одсто грађана сматра да би Црна Гора требало да брани другу чланицу ако буде нападнута, док се 33 одсто противи тој идеји.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)