ЂУКАНОВИЋ СВЕСНО ОТЕЖАВА ИЗБОР АМБАСАДОРА: Министарство спољних послова Црне Горе прозвало председника

М. С.

15. 06. 2021. у 23:02

ПРЕДСЕДНИК Црне Горе Мило Ђукановић свесно отежава одабир кандидата за представнике државе који заправо не представљају политичка именовања и који су веома успешни у својим професијама, саопштено је из Министарства спољних послова (МВП).

ЂУКАНОВИЋ СВЕСНО ОТЕЖАВА ИЗБОР АМБАСАДОРА:  Министарство спољних послова Црне Горе прозвало председника

Фото Танјуг

- Влади је дато уставно и законско овлашћење, да у циљу аутентичнијег заступања и спровођења својих политика у иностранству, предлаже дипломатске представнике - део је реакције Министарства спољних послова Црне Горе  на саопштење саветнице Ђукановића за спољну политику, Тамаре Брајовић.

Она тврди да је Кабинет Ђукановића обавестио надлежне у одређеним земљама, као и њихове амбасаде и представништва да не постоји сагласност о предлогу кандидата који би Црну Гору у њима представљали, односно да они немају његову сагласност.

- Најважнија чињеница да су током овог поступања апсолутно испоштоване процедуре, а потом и да је јавност путем споменутог саопштења погрешно информисана у делу који подразумева набрајање кандидатура које нису ни разматране на седници Владе, указју из МВП на лошу обавешреност Ђукановићевог кабинета и устичу да је, у делу који се тиче процедуре, Уставом, односно Законом о спољним пословима, прописано да Влада предлаже амбасадоре и шефове других дипломатских представништава Црне Горе у иностранству.

- У члану 40 наведеног Закона, на предлог министра спољних послова, Влада утврђује предлог за постављење амбасадора. Сходно томе, по добијању агремана државе пријема и мишљења Одбора Скупштине надлежног за међународне односе, председник Указом поставља амбасадора и даје амбасадору акредитивно писмо -  истичу из МВП

Из МВП тврде да је Влади дато уставно и законско овлашћење, да у циљу аутентичнијег заступања и спровођења својих политика у иностранству, предлаже дипломатске представнике.

- Председниково уставно овлашћење, у овом делу, је доношење указа о постављењу амбасадора, као и давање акредитивног писма, које долази тек на крају целокупног процеса, чиме се формално финализује процес именовања. Постављење амбасадора до сада је усаглашавано на такозваним спољнополитичким консултацијама председника Црне Горе, Скупштине, Владе и министра спољних послова. Како овај формат нема формално законско утемељење, сматрамо да се ради о доброј и корисној пракси и верујемо да га у условима кохабитације владајућих структура у Црној Гори треба наставити, уз коректна поступања свих страна, саопштили су из МВП.

У МВП се питају како је председникова саветница могла да информише надлежне органе тих земаља о именовањима која нису ни разматрана на Влади, дакле нису у формално-правној процедури.

-Да ли се може закључити да је ово покушај опструирања рада Владе, у оквиру оних надлежности која јој, по уставном и законодавном уређењу, искључиво и припадају? Посматрајући целу слику, стиче се утисак да председник свесно отежава одабир кандидата који заправо не представљају политичка именовања. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)