ОБУСТАВИТЕ ИЛИ ПОВУЦИТЕ АГРЕМАНЕ: Ђукановић реаговао због наводног непоштовања процедуре постављања амбасадора

М. СЕКУЛОВИЋ

15. 06. 2021. у 10:58

ПРЕДСЕДНИК Црне Горе Мило Ђукановић позвао је Владу Црне Горе да обустави или повуче захтеве за агремане амбасадорима који нису добили сагласност шефа државе и да поштује националне законе и међународне конвенције.

ОБУСТАВИТЕ ИЛИ ПОВУЦИТЕ АГРЕМАНЕ: Ђукановић реаговао због наводног непоштовања процедуре постављања амбасадора

Фото: Танјуг

То се наводи у реаговању саветнице за вањску политику Предсјдника Црне Горе Тамаре Брајовић, ''поводом непоштовања процедуре постављења амбасадора''.

- Непоштовање процедуре представља урушавање угледа Црне Горе, у чему председник Црне Горе неће учествовати - каже Брајовић, која истиче да је након парламентарних избора 30. августа 2020, конституисања новог сазива Скупштине и избора Владе, Црна Горе ушла у нову фазу политичког и демократског живота која укључује кохабитацију.

- У складу са Уставом Црне Горе, Председник, Скупштина и Влада учествују у процесу избора шефова дипломатско-конзуларних представништава. Устав у члану 95 став 6 одређује да Предсједник Црне Горе поставља и опозива амбасадоре и шефове других дипломатских представништава Црне Горе у иностранству, на предлог Владе и уз мишљење одбора Скупштине надлежног за међународне односе. Иако је надлежност у овој области јасно дефинисана Уставом, реализација избора нових највиших дипломатских представника земље и њиховог опозива, у актуелним условима кохабитације, каже Брајовић, не тече без компликација и покушаја заобилажења процедура које налажу Устав Црне Горе, Закон о вањским пословима и добра пракса консултовања највиших носилаца власти стварана током 15 година након обнове независности.

ПОЗИВ

Предсједник позива Владу Црне Горе да обустави или повуче захтеве за агремане, и да поштује националне законе и међународне конвенције. Уколико се настави са оваквом неприхватљивом праксом, јавност, домаћа и међународна, ће убудуће бити упозната са сваким договором који се постигне на релацији Председник - Влада и Скупштина у вези с дипломатским представљањем у свакој конкретној земљи, без навођења имена кандидата, чију заштиту налаже добра дипломатска пракса, каже се  у реаговању Тамара Брајовић, саветнице за вањску политику Председника Црне Горе

- И поред јасно дефинисане процедуре, појединим дипломатско-конзуларним представништвима дата је инструкција да затраже агреман државе пријема за кандидате за амбасадоре, без претходне сагласности Председника Црне Горе. Такви потези имају за последицу не само нарушавање угледа земље, већ и довођење других држава и њихових надлежних органа у заблуду. Имајући у виду наведено, као и чињеницу да је уставна надлежност Председника државе не само да поставља и опозива амбасадоре, већ и да представља Црну Гору у земљи и иностранству, дужни смо тим поводом обавестити потенцијалне земље према, као и јавност да је Председник подржао предлоге Владе за амбасадоре у Италији, (тзв.) Косову, Немачкој, Пољској и Уједињеном Краљевству и шефове мисија при Савету Европе и Уједињеним нацијама - пише саветница председника државе, која подсећа да је Ђукановић одбио, или се још увек није финално одредио према предлозима Владе за амбасадоре у Албанији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Кини, Мађарској, САД, Словенији, Србији, Светој Столици, Шпанији, Уједињеним Арапским Емиратима и при Европској унији.

- Предлагањем кандидата за амбасадоре који нису одобрени од Председника Црне Горе, Влада, иако зна да Председник неће донети указ за њихово постављење, нити им издати акредитивно писмо, без чега не могу имати ни звање изванредног и опуномоћеног амбасадора, свесно изиграва процедуре на националном нивоу, крши добру праксу, нарушава кохабитацију и срозава међународни углед земље. Овакво поступање је унутрашња ствар и проблем Црне Горе. Али кад се Влада обрати некој сувереној земљи и затражи агреман за кандидата за којег зна да нема подршку Председника, онда је такво поступање довођење у заблуду те партнерске земље и њене администрације, и свесно изигравање поверења. Све укупно, реч је, понављамо, о потпуном урушавању угледа Црне Горе, и о неозбиљном и неприхватљивом поступању. Предсједник Црне Горе у томе неће учествовати - каже Брајовић.

- Због тога, како додаје, из кабинета Председника обавештавају надлежне органе у Албанији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Кини, Мађарској, САД, Словенији, Србији, Светој Столици, Шпанији, Уједињеним Арапским Емиратима и Европској унији, као и амбасаде или представништва ових земаља/организација у Црној Гори на резидентној или нерезидентној основи, да не постоји сагласност власти које учествују у кохабитацији у Црној Гори о предлогу кандидата који би Црну Гору представљали у овим земљама/организацијама, и да сваки кандидат о којем су информисани било путем медија или формално не ужива сагласност Председника Црне Горе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)