ВАКУФ СПАСАО ЦРКВУ ОД МИРАША: Миловим законом ЦПЦ хтела да одузме цркву СПЦ

М. С.

15. 06. 2021. у 09:45

ШТА је све бивша власт у Црној Гори доношењем Закона о слободи вероисповести, који је укинут и изгласан нови, хтела да ради са светињама и имовином СПЦ у Црној Гори, најбоље се види по статусу који је Црква Свете Благовести у Горњим Пољима код Мојковца, добила свега месец дана од његовог усвајања.

ВАКУФ СПАСАО ЦРКВУ ОД МИРАША: Миловим законом ЦПЦ хтела да одузме цркву СПЦ

Фото: С. Крговић

Овај храм, власништво СПЦ у Црној Гори, постао је 30. јануара 2020. муслимански вакуф!

У Листу непокретности 268 КО Горња Поља на кататастарској парцели 81, уместо цркве уписано је "Вакуфски посед Црква Горња Поља", без посебно означеног власника.

- Такво стање и даље траје! Међутим, спречено је да црква буде уписана на такозвану ЦПЦ - казао је члан Правног савета Епархије будимљанско-никшићке, адвокат из Бијелог Поља Миладин Јоксимовић, који је на захтев месног пароха, 15. новембра 2019. Управи за некретнине у Мојковцу, поднео захтев ради исправке уписа на објекту, и да се упише на Епархију будимљанско-никшићку.

На то се жалио пуномоћник Општине Мојковац и председник Савета Месне заједнице Поља, извесни Радиша Пејовић, наводно члан такозване ЦПЦ. Министарство финансија, као другостепени орган, доноси решење 30. јануара ове године, усваја жалбу и поништава решење свог органа. Правним "маневром" спречава се, потом, да црква заврши у власништву секте Мираша Дедеића.

- После пријема укидног решења, ценећи да Црна Гора није правна држава, да својински власници односно СПЦ као власник цркве законским путем не може остварити припадајуће право, повукао сам захтев, очекујући да ће се у будућем периоду донети пропис који ће гарантовати право својине и за СПЦ као јединог и легитимног власника верског објекта, због чега је првостепени орган донео решење о обустави поступка, па је црква и даље вакуфски посед - прича Јоксимовић.

АНДРИЈЕВИЦА

СЛИЧНА махинација покушана је, како тврде добро упућени, и у Андријевици.

- Покушали су да присвоје порту Храма Светог архангела Михаила. Међутим, народ је устао, и ствар је окончана. Макар засада - кажу из Црквене општине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)