УСВАЈАЈУ ТЕКСТ АКО УРА ПОДРЖИ: У Скупштини Црне Горе завршена расправа о Предлогу резолуције о Сребреници

М. СЕКУЛОВИЋ

09. 06. 2021. у 21:30

ПОСЛАНИЦИ владајуће већине у Црној Гори завршили су расправу у Скупштини Црне Горе о Предлогу резолуције о геноциду у Сребреници, који су поднели посланици бивше власти - ДПС, Бошњачке странке, СДП, СД и ЛС.

УСВАЈАЈУ ТЕКСТ АКО УРА ПОДРЖИ: У Скупштини Црне Горе завршена расправа о Предлогу резолуције о Сребреници

Фото Скупштина Црне Горе

Пре тога, Одбор за људска права и слободе је у среду одбацио амандман на Предлог резолуције који је поднео посланик Бошњачке странке Ервин Ибрахимовић, "да би изашао у сусрет посланицима владајуће коалиције како би текст Предлога резолуције о геноциду у Сребреници био прихватљивији за њих".

- Сматрам да ће Резолуција онемогућити да се злочинци крију иза народа - казао је Ибрахимовић, истичући да Предлог резолуције подразумева, између осталог, да парламент осуди и да призна да се у Сребреници десио геноцид, да се забрањује јавно негирање геноцида и да се 11. јул прогласи даном сећања на жртве.

Према речима Јована Вучуровића, посланика Демократског фронта, предлог резолуције је провокација којом се српски народ жели сатанизовати и прогласити геноцидним:

- Поражена политика у Црној Гори годинама је имала прилику да покрене ово питање, али тада им то није било профитабилно.

Посланик СНП Владимир Јоковић оценио је да се жели "прогласити геноцидним народ који је претрпео највише злочина".

- Ово је лажна резолуција, срачунато састављена да нам не да мира - казао је посланик ДФ Мило Божовић, истичући да сви ћуте о злочину у Братунцу, у коме је зверски ликвидирано више од 3.400 Срба.

О Предлогу резолуције ће се гласати накнадно, а она ће бити усвојена ако на гласање дођу посланици ДПС који су "у бојкоту", јер ће, према најавама, за њу гласати и посланици УРА.

И СДА ТРАЖИ ИЗЈАШЊАВАЊЕ

ПОСЛАНИЧКА група Уједињена долина - СДА Санџака предала је у среду у Скупштини Србије "Предлог резолуције о геноциду у Сребреници".

- Након правоснажне пресуде ратном злочинцу Ратку Младићу и ранијих пресуда другим злочинцима, стекли су се сви услови да се у парламенту по хитном поступку усвоји резолуција о геноциду - рекао је Енис Имамовић из СДА.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)