СКУПЉЕ ЦИГАРЕТЕ И ПИВО: Коригован предлог Закона о акцизама, предвиђени мањи износи, примена се очекује 1. јула

З. З.

07. 06. 2021. у 07:39

АКЦИЗНИ производи поскупљују, али не онолико колико се првобитно очекивало. Влада је наиме предложила амандман на Закон о акцизама који предвиђа мање износе у односу на предложене.

СКУПЉЕ ЦИГАРЕТЕ И ПИВО: Коригован предлог Закона о акцизама, предвиђени мањи износи, примена се очекује 1. јула

Фото: pixabay

План је да се нове акцизе примењују од 1. јула. Утврђено је да се повећа акциза на електронске цигарете са 50 на 70 одсто на 1.000 комада, али да се смањи намет са 51 на 49 евра акциза на хиљаду комада цигарета. Према прорачуну паклица цигарета поскупела би 50 центи, газирана пића између десет и 15, а цена чоколаде од 100 грама била би већа за пет центи. Сада је најјефтинија кутија цигарета у Црној Гори два евра и 40 центи, литар кока-коле или фанте 1,10 евра, а чоколада најјефтинија мало испод евра.

Владимир Јоковић, председник Одбора за економију, разуме опредељење извршне власти да ствара додатне приходе, али ипак упозорава да се може појавити већа активност на сивом тржишту, нарочито када је реч о нелегалној продаји цигарета.

И акциза на пиво првобитно је требало да порасте са пет на седам евра по хектолитру, али је амандманом извршне власти коригована на шест евра по хектолитру.

- Ово повећање, уколико буде усвојено, имаће негативан утицај на пословање наше компаније, на куповну моћ грађана. То ће неминовно утицати на повећање цена пива које плаћа крајњи потрошач - каже Наталија Ђордан, менаџерка за коорпоративно управљање у пивари "Требјеса".

Јоковић, такође, сматра да "Требјесу" треба заштитити, јер је, како каже то мала фабрика, локалног каратера која би се тешко изборила са конкуренцијом у региону.

ПИЋА И СЛАТКИШИ

У ИНОВИРАНОМ предлогу о акцизама предвиђено је да за газирана пића акциза буде умањена са 35 на 30 евра, а за слаткише, производе од шећера, сладоледе и какао акциза би била 50 центи, уместо првобитно предложене 60 центи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)