ЧЕТВРТИНА КЛИЈЕНАТА ЧЕКА НОВО РОЧИШТЕ: Штрајк адвоката успорио и рад Прекршајног суда у Будви

Б. Д.

31. 05. 2021. у 06:23

ЗБОГ штрајка адвоката, у Суду за прекршаје у Будви током претходне седмице одгођена је четвртина суђења, саопштено је из тог суда, који покрива одељења у Улцињу, Бару, Котору и Херцег Новом.

ЧЕТВРТИНА КЛИЈЕНАТА ЧЕКА НОВО РОЧИШТЕ: Штрајк адвоката успорио и рад Прекршајног суда у Будви

Фото Depositphotos

- Иако је у прекршајним поступцима, због саме природе предмета, број опуномоћених адвоката мањи у односу на остале судове првог степена, сама бројност прекршајних предмета у раду утиче на постизање ефикасности рада судија. Управо ће обустава рада адвоката уколико буде потрајала додатно оптеретити ефикасност рада суда, знајући да је ситуација са пандемијом вируса ковид 19 значајно нарушила поменуту ефикасност, али и нормално функционисање суда као целине у протеклом периоду - саопштено је из Суду за прекршаје у Будви.

У Суду за прекршаје наводе да су претходне седмице и двоје судија одељења у Бару били оправдано одсутни.

Црногорска Адвокатска комора (АК) ступила је прошле седмице званично у штрајк због незадовољства новим Законом о фискализацији, тражећи да се адвокатска делатност изузме из његове примене, саопштено је из те организације.

Фискализација

ПРИМЕНА Закона о фискализацији у промету производа и услуга, који је ступио на снагу у августу 2019. почела је 1. јануара 2021. уз увођење додатног петомесечног рока за прелазак на систем електронске фискализације.

У Упутству за поступање адвоката, Адвокатска комора наложила је свим адвокатима да током штрајка не улазе, нити бораве у просторијама судова, тужилаштава, полиције или државних органа, по било којем основу.

Адвокати су, на ванредној седници одлучили да обуставе пружање правне помоћи на целој територији Црне Горе, све до испуњења њихових захтева. Из Министарства финансија је средином прошле недеље, након неуспешних преговора са АК, саопштено да нису могуће измене Закона о фискализацији и да он треба да буде једнак за све.

Влада Црне Горе саопштила је да је одлука Адвокатске коморе о обустави пружања правне помоћи адвоката "без утемељења у правном систему Црне Горе", охрабрујући адвокате који нису дали сагласност за обуставу рада да наставе редовне активности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)