КРИВОКАПИЋ СЕ ОПЕТ ПРАВДА: Одбио да потпише уговор са СПЦ, па напао Андрију Мандића и ДФ

В. К.

28. 05. 2021. у 22:28

У ИМЕ Владе и државе Црне Горе закључићу Уговор са Српском православном црквом (СПЦ), мојом црквом, у мојој земљи, иако он није темељ ни услов заштите црквене имовине, саопштио је вечерас Здравко Кривокапић, председник Владе Црне Горе.

КРИВОКАПИЋ СЕ ОПЕТ ПРАВДА: Одбио да потпише уговор са СПЦ, па напао Андрију Мандића и ДФ

Фото: Принтскрин

Кривокапић је оптужио председника Нове српске демократије (НСД) и једног од лидера Демократског фронта (ДФ) Андрију Мандића, да је "директно и лично вршио притисак да се избор митрополита црногорско-приморског одложи до реконструкције Владе".

Подсећамо, епископ Јоаникије је изјавио да "Кривокапић није требало да се меша у избор митрополита", а премијер Црне Горе сада оптужује Андрију Мандића.

Он је наставио у свом отвореном писму наставио да се правда због непотписивања уговора са СПЦ и позивао се на владику Јоаникија (који је оградио од њега), али и на блаженопочившег митрополита Амфилохија.

- Отишао сам код патријарха Порфирија и поред здравствених проблема своје супруге, не слутећи да тиме улазим у политичку игру, одавно започету ван Српске православне цркве, његове светости и владике Јоаникија, о којој ни они, а у то најискреније верујем, као ни ја нису знали ништа, отишао сам из жеље да разговарамо о поменутом Уговору. Предложио сам 30. октобар као могући термин потписивања Уговора, могући а не искључиви термин, једино и искључиво из жеље да тиме одамо почаст митрополиту Амфилохију, на годишњицу његове световне смрти, предложио његовој светости да сам одреди датум потписивања, ако жели и пре тог датума, отворено наводећи формалну чињеницу да Уговор не могу потписати пре одржавања седнице Владе на којој би текст Уговора био усвојен, да се о њему морају изјаснити сви чланови Владе, а не само ја - написао је Кривокапић.

Српска православна црква огласила се саопштењем после састанка патријарха Порфирија и чланова Синода СПЦ са црногорским премијером Здравком Кривокапићем.

После вишечасновног одлагања и обавештавања предстојатеља Српске Цркве о низу потпуно различитих разлога за кашњење поласка из Подгорице, око 21.00 час г. Кривокапић је стигао на договорени састанак. Премијер Владе у Подгорици је изнео нове и до сада неизречене разлоге због којих сматра да се потписивање Уговора мора одложити, навели су у СПЦ.

Његова Светост је те разлоге саслушао са пажњом, великим стрпљењем, али и још већим изненађењем, ни најмање неувиђајући основаност и оправданост намере премијера Кривокапића да не потпише Уговор што је био једини разлог његовог доласка у Патријаршијски двор у Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)