ОБНОВА "БЕОБАНКЕ" НА ЛЕТО? Здање у Бранковој на Зеленом Венцу добило новог власника

С. В.

24. 05. 2021. у 10:06

РЕКОНСТРУКЦИЈА некадашње зграде "Беобанке" на Зеленом венцу могла би да почне већ на лето.

ОБНОВА БЕОБАНКЕ НА ЛЕТО? Здање у Бранковој на Зеленом Венцу добило новог власника

Фото Н. Фифић

У току је прибављање грађевинске дозволе и потребних одобрења, а ово здање однедавно је добило новог власника. Пројекат претходног власника - компаније Stattwerk, отишао је у прошлост, а руинирану вишеспратницу купила је новосадска фирма Astoria Properties.

С обзиром на то да је ова зграда на Зеленом венцу, која већ годинама чека решење, под заштитом, чекају се потребна документа како би мајстори поставили скеле и почели са обновом.

Како се наводи из власничке компаније Astoria Properties, обнова објекта биће изведена у постојећим габаритима, а укупна површина здања у Бранковој улици је око 10.000 квадрата.

Вишеспратница има главну кулу која се састоји од сутерена, приземља, 13 спратова, те анекса ка Бранковој улици који обухвата подрум, приземље и пет нивоа.

НИШТА ОД ЗЕЛЕНИХ СПРАТОВА

ПРЕТХОДНИ власник, компанија Stattwerk урадила је пројекат реконструкције према којем је ова зграда требало да буде први солитер са зеленим фасадама на 2.737 квадрата. Осим вертикалних зелених фасадних система, било је предвиђено додатно зеленило у виду саксијских биљака, као и потпуно зелени кровови. Међутим, тај пројекат остао је само на папиру.

Када сви радови буду завршени, планирано је да обновљена зграда има примарно пословну намену, са свим пратећим функцијама и могућношћу комерцијалног приземља. На одлуку о куповини овог здања, утицале су добра позиција, одлична повезаност са саобраћајницама, видљивост објекта, као и поглед на Београд који се пружа изнутра.

ПРОЈЕКАТ Будући изглед зграде, Фото Beobuild

Трећа архитектонска целина овог комплекса, која гледа ка Улици царице Милице, није у истом власништву, те неће бити обухваћена пројектом реконструкције. С обзиром на то да не постоји посебан паркинг простор као ни могућност за подземну гаражу, још није познато на који начин и када ће бити решен проблем за остављање аутомобила.

Ову зграду у Бранковој улици изградио је "Енергопројект" 1960. године, за потребе фирме, по пројекту архитекте Милице Штетић. Међутим, почетком осамдесетих, "Енергопројект" се преселио у Булевар Михајла Пупина, а здање на Зеленом венцу узела је Беобанка. Две деценије касније, отишла је у стечај. После тога, здање је само пропадало и више пута продавано. Међутим, још нико са речи није прешао на дело.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)