БЕОГРАД УЛАЗИ У МИРНИЈУ ФАЗУ ПАНДЕМИЈЕ: Јуче било 68 новозаражених

Танјуг

22. 05. 2021. у 15:41

БРОЈ позитивних на корона вирус у Београду се значајно смањује, у петак је било 68 новозарежених, а оно што је посебно важно јесте то да је другом дозом вакцинисано 40 одсто становника Београда, док је око 20 одсто људи преболело корону, каже градоначелник Беграда Зоран Радојичић.

БЕОГРАД УЛАЗИ У МИРНИЈУ ФАЗУ ПАНДЕМИЈЕ: Јуче било 68 новозаражених

Зоран Радојичић

Он је за ТВ Хепи јуче рекао да су све то фактори који говоре да улазимо у мирнију фазу пандемије.

Навео је да је важно је и то што је лепо време и што ће људи више времена проводити напољу, као и да је очигледно да се вирус другачије понаша у овим временским условима.

- Све су то предуслови да се током лета вратимо нормалнијем животу и да имамо могућности јавног окупљања, те да наставимо велике и важне пројекте за Град Београд - каже Радојичић.

Како је саопштио Беоинфо, подсетио је да је на последњој седници Кризног штаба договорено да око 21. јуна, уколико достигнемо 50 одсто вакцинисаних и уколико се број позитивних значајно смањи, испод 100 на дневном нивоу, то буду предуслови за даље попуштање мера.

- Како се ствари сада одвијају, изгледа да идемо у том правцу - каже Радојичић.

Нагласио је да је сада најважније да се млади вакцинишу, како би се и у тој групи становништва повећала стопа вакцинисаних што ће им, додаје, омогућити да се врате свакодневном животу, забавама, као и другим важним животним питањима.

Навео је да је у јуну планирана организација Колективног венчања, уз одређена правила када је реч о безбедности због вируса.

- Верујем да ће ово бити талас весеља, али епидемиолошки контролисаних. Надамо се и повећању наталитета и већем броју новорођене деце - навео је градоначелник.

Каже да је Град Београд у претходној години определио 28 милиона динара за 128 парова, од чега је 118 имало још један, четврти, покушај добијања потомства вантелесном оплодњом. Резултат тога су, наводи градоначелник, четири новорођене бебе из три трудноће, а међу тим паровима има још седам трудноћа.

- У овој години смо определили 30 милиона динара за ту намену и у консултацији са стручњацима, гинеколозима, планирамо да то буде нови покушај за парове који имају секундарни стерилитет. То значи да већ имају једно дете али, током периода од четири године нису могли да добију друго дете, при чему треба да је жена млађа од 42 године - прецизирао је Радојичић.

Поводом изградње Тиршове 2, Радојичић је рекао да се у овом тренутку ради пројекат за грађевинску дозволу, да је опредељена локација и расписан тендер у вредности од 5,6 милиона евра за припремне радове на тој локацији.

- Очекујем да око Нове године почну да се раде темељи и да се изгради болница која ће имати више од 60.000 квадратних метара површине - рекао је Радојичић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)