МИРИЈЕВО ИМА "ДОЛИНУ УГЉА": На интерактивној мапи Центра за промоцију науке грађани обележили 374 критичне тачке у пет категорија

Б. Борисављевић

14. 05. 2021. у 08:51

АУТОБУСКА стајалишта у Улици Максима Горког и Јужном булевару, обод Орловског насеља и Миријевског венца, излаз из Теразијског тунела, Улица Заге Маливук у Крњачи - само су неке од локација, које су Београђани у протеклих годину дана, обележили на интерактивној мапи.

МИРИЈЕВО ИМА ДОЛИНУ УГЉА: На интерактивној мапи Центра за промоцију науке грађани обележили 374 критичне тачке у пет категорија

Јужни Булевар

Центар за промоцију науке је, у оквиру пројекта центар, који ће бити представљен у петак у згради градске управе, становницима престонице дао прилику да "мапирају" места у пет категорија - температура, ваздух, земљиште, вода и ветар. Нажалост, само код температуре је број позитивних и негативних мапирања исти, док је у осталима више негативних запажања.

Према речима Наташе Ђокић, сараднице Центра за промоцију науке, од јуна прошле до маја ове године, Београђани су на интерактивној мапи обележили 374 тачке у престоници. То значи да је велики број грађана посветио време пројекту, верујући да њихови предлози и запажања могу бити од помоћи. Уз означену локацију, они су остављали и кратак коментар.

- "Место топљења" назвали су аутобуско стајалиште у Максима Горког, а "паклено стајалиште за аутобусе" је у Јужном булевару - наводи Ђокић. - Када је реч о ваздуху, "спалионица каблова" се налази на ободу Орловског насеља у Вишњици, а "долина угља" је на Миријевском венцу, у близини Миријевског парка. Уз Јужни булевар иде опис "бука и смог". "Црном тачком Београда" назван Теразијски тунел, код излаза на Нушићеву улицу, а негативно је обележен и површински коп у Вреоцима.

"Активно клизиште већ 20 година" је на ободу Звездарске шуме, према улици Драгослава Срејовића. "Блатњава међа" је назив додељен "зеленом острву", између две саобраћајне траке у Трговачкој улици.

Наша саговорница истиче да је највише локација и коментара било за температуру, а број негативних и позитивних опажања је приближно исти.

На другом месту био је ваздух, али је већина опажања била негативна. И земљиште је имало више негативних него позитивних пинова, који указују на локације дивљих депонија, запуштених локација.

- И у категорији воде доминантна су негативна запажања, а већина указује на загађење вода (Бањички поток, Заге Маливук у Крњачи, Ада Хуја) или опасност од поплава код Куле Небојша - каже Ђокић. - Град који има две дивне реке и много мањих водотока, фонтане и јавне чесме заслужује више обележених локација на којима грађани учитавају позитивне ефекте воде. Запажања у категорији ветра је било очекивано мало. Пинови су упућивали на места где су удари кошаве најинтензивнији, као Омладински стадион или Коларчева, која је окарактерисана као место са сталним ветром.

Највећи број наведених локација је у центру града. "Шампион" је Трг републике, затим Славија, али и Земун, Баново брдо, Вождовац и Миријево. Мапирано је неколико тачака Лазаревцу, у Бољевцима, Бојчинској шуми, чак и у Панчеву.

ПРЕДЛОЗИ

КАО предлоге за решавање појединих проблема, грађани су навели - додатну садњу дрвећа, озелењавање и уређење зелених површина, изградњу засена путем уметничких инсталација и зеленила, нове јавне чесме и адекватнија аутобуска стајалишта у борби против претеране врућине.

За чистији ваздух предложени су бољи градски превоз, више бициклистичких стаза, модернизован систем грејања, иновативна решења али и едукација, забрана паљења смећа и појачана инспекцијска контрола.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)