СПРЕМАЈУ СТАН, ЧИСТЕ ДЕПОНИЈУ: Помоћ града за породице повређене деце на Чукарици, градоначелник тражи решење и за остале

М. СТАНОЈКОВИЋ

14. 05. 2021. у 07:52

КАДА се једно од деце која су повређена почетком марта у пожару на углу улица Милорада Јовановића и Галипољске улици на Чукарици опорави и изађе из болнице, његову породицу и њега сачекаће кров над главом.

СПРЕМАЈУ СТАН, ЧИСТЕ ДЕПОНИЈУ: Помоћ града за породице повређене деце на Чукарици, градоначелник тражи решење и за остале

Фото Н. Скендерија

Град Београд обезбедио је социјални стан на привремено коришћење за породицу која има пребивалиште у Београду. Бригу о збрињавању осталих води Општина Сурдулица, чији су формални житељи те породице. Осим тога, на списку хитних интервенција наћи ће се и чишћење депоније на којој се несрећа догодила како би се повећала безбедност.

Како за "Новости" објашњава градоначелник Зоран Радојичић, њихов стамбени статус ће бити решен из фонда социјалних станова којима Град располаже.

- Породица са пребивалиштем у Београду испуњава услове за стамбено збрињавање - каже Радојичић. - У овом тренутку не постоји законски основ по ком би се доделио стан за остале породице повређене деце јер имају пребивалиште у Сурдулици. Обавештени смо да они имају услове за даљи опоравак и наставак лечења у Сурдулици. Али, и поред тога, Град Београд разматра могућност да се изађе у сусрет њиховој молби како би се омогућио наставак лечења у престоници. Циљ нам је и да они буду збринути у адекватном смештају у Београду, јер нам је приоритет добробит и здравље деце.

Када је реч о другом делу вишегодишњег проблема, санирању депоније, градоначелник тврди да је решавање комплексно с обзиром на то да се део депоније простире на градској парцели, а део у приватном власништву.

- Утврђено је да се депонија испод далековода, а на којој се инцидент догодио, сачињена у највећој мери од земље и шута - каже Радојичић. - Чишћење изискује више врста механизације, међу којима је и грађевинска. И то је оно што стално понављамо моји сарадници и ја, да се несавесни инвеститори који истоварују ту земљу на местима која нису предвиђена за то адекватно кажњавају. То је предвиђено кроз измене Закона о планирању и изградњи.

ПУЦАЊЕ КАБЛА УЗРОК НЕСРЕЋЕ

ЗБОГ струјног удара који је избио у нехигијенском насељу на Чукарици, повређено је деце и једна одрасла особа, од којих је једно дете преминуло у болници. Узрок несреће је пуцање кабла од далековода, који се налази у непосредној близини. Малишани, од којих најстарији има 15, а најмлађи само три године, у тренутку експлозије играли су се на депонији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)