ЗБОГ ГРАДЊЕ ШКОЛЕ ИПАК СЕКУ ШУМУ: Житељи насеља Браће Јерковић и Медаковић нису успели да измене план радова

А. В. В.

14. 05. 2021. у 06:47

ПРИМЕДБЕ грађана и петиција коју је потписало 1.600 људи против Нацрта плана детаљне регулације подручја насеља Браће Јерковић и Медаковић и планиране сече шуме због изградње основне школе, нису уродиле плодом - осмолетка ће ипак бити подигнута у шуми.

ЗБОГ ГРАДЊЕ ШКОЛЕ ИПАК СЕКУ ШУМУ: Житељи насеља Браће Јерковић и Медаковић нису успели да измене план радова

Улица Игњата Јоба

На јавној расправи одржаној у четвртак у Градској управи, грађани, који већ неколико месеци скрећу пажњу јавности да би изградња овог објекта уништила зеленило у Насељу браће Јерковић, нису добили жељени одговор од надлежних, али су им представници из Града с друге стране, како кажу, обећали да ће кориговати позицију школе у оквиру шуме, да би се што мање стабала посекло.

Како је у четвртак речено на јавној расправи, у предметном плану на површини на којој се налази постојећа шума дуго година је планирана основна школа. Реч је о потезу између улица Војислава Илића и Игњата Јоба, који, према речима житеља насеља Браће Јерковић, представља подручје плански сађене шуме, која ће зарад нове осмолетке да буде преполовљена.

- Неколико наших примедаба су усвојили, неке зелене површине смо успели да сачувамо, док нам оне главне нису прихватили - кажу нам из Иницијативе за заштиту уништавања зеленила Браће Јерковић. - Примедба везана за школу је, колико смо схватили делимично прихваћена, односно, рекли су да ће кориговати позицију осмолетке у оквиру шуме да се што мање стабала посече.

Међутим, према речима нашег саговорника, ту је и даље прекршен план детаљне регулације система зелених површина и члан 33 Закона о шумама, који не дозвољава да се том шумском земљишту мења намена.

 

ВН

Како су нам раније причали незадовољни грађани и чланови овог удружења, део зелених површина већ су изгубили у априлу прошле године када је због изградње објекта трговинског ланца окрњена зелена површина. Супермаркет је грађен уз потез улице Игњата Јоба код Трогирске падине.

Ипак, чланови удружења не одустају од борбе да зеленило остане у корену, па ће градској управи поднети допуне примедаба које нису усмено успели да изложе. n

СПРАТНОСТ

ОСИМ бриге за зелене површине, становници Браће Јерковић незадовољни су планираном градњом којом ће се драстично повећати спратност у овом делу града.

- Тренутно су на овом простору махом једноспратни и двоспратни објекти, тако да су предвиђене спратности огромно повећање броја становника, упркос томе овај план не предвиђа ниједну већу зелену површину - рекли су нам раније мештани.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)