И КОНТЕЈНЕР ПОД ВИДЕО-НАДЗОРОМ: Житељи Каменогорске 12а на општини Звездара одлучили да "обезбеде" своје посуде за одлагање смећа

М. С.

13. 05. 2021. у 07:52

КОНТЕЈНЕР под видео-надзором - натпис је који је привукао пролазнике кроз Каменгорску улицу на Звездари.

И КОНТЕЈНЕР ПОД ВИДЕО-НАДЗОРОМ: Житељи Каменогорске 12а на општини Звездара одлучили да обезбеде своје посуде за одлагање смећа

Фото Ж. Кнежевић

После "обезбеђења" паркинга и других заједничких делова на које се одлучују многобројни, станари зграде на броју 12а одлучили су се да заштите и посуду за одлагање смећа - од свих ван њихове зграде.

Затрпани комшијским смећем станари зграде на броју 12а остали су без простора да одложе отпад из својх домаћинстава, па су одлучили да упозорењима туђи отпад држе даље од свог контејнера.

Фото Ж. Кнежевић

Како нам је рекла једна од станарки ове вишеспратнице, два контејнера била су стално пуна смећа, због чега су се стално обраћали "Градској чистоћи". Исцрпели су све могућности, па су помислили да би молба да "смеће не бацају станари околних зграда и продавнице" могла да им помогне.

- Не можете да замислите шта су све одлагали. Убацивали су аутомобилске гуме, грање, па чак и остатке кошница за пчеле. Нисмо имали где да бацимо смеће - наводи једна од станарки зграде у Каменогорској 12а.

ИСКУСТВА ИЗ ЊЕГОшЕВЕ НА ВРАЧАРУ

ПРЕМА објашњењу наджених у "Чистоћи", тренутно се анализира искуство са терена у Његошевој улици како би се одлучило да ли ће постати део сталне "понуде":

- Контејнери су постављени као пилот-пројекат који се спроводи како би се пре одлуке о увођењу нове технологије сакупљања и одвожења, увидели реални учинци, недостаци и предности. Када буде завршена анализа, одлучиће се о његовој широј примени.

Како објашњавају у ЈКП "Градска чистоћа", контејнере за стамбену зграду обезбедио је инвеститор, као и простор за њихово постављање.

Фото Ж. Кнежевић

- Дужни смо да у складу са динамиком, празнимо и одржавамо ове контејнере. Нисмо надлежни да уређујемо међусобне односе корисника - наводе у "Чистоћи".

Овај проблем деле многи станари зграда у близни кафића, којима се контејнери пуне смећем из локала. У оквиру пилот-пројекта, крајем 2019. године станари зграде у Његошевој улици на Врачару добили су подземне контејнере на закључавање како би могли да их користе само станари. Ипак, оваква идеја остала је само на том једном контејнеру.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)