НОВИ КВАДРАТИ У НАСЕЉУ ЦЕРАК: Грађанима доступан увид Плана детаљне регулације подручја на Чукарици

Г. Н.

13. 05. 2021. у 06:47

СЕКРЕТАРИЈАТ за урбанизам и грађевинске послове ставио је на јавни увид Нацрт плана детаљне регулације комерцијалне зоне између Јабланичке улице, Виноградског венца и комплекса дечје заштите на Чукарици.

НОВИ КВАДРАТИ У НАСЕЉУ ЦЕРАК: Грађанима доступан увид  Плана детаљне регулације подручја на Чукарици

Фото П. Митић

Простор се налази у оквиру просторне културно-историјске целине насеље Церак Виногради.

Према поменутом плану, површине ће, између исталог бити намењене за парк, установу културе и спортско-рекреативни комплекс. Такође, овде ће бити места и за пројекте станоградње које покрећу Град Београд или Република Србија.

За подручје обухваћемо планом својевремено су, архитекте насеља Церак Виногради Дарко и Миленија Марушић урадили просторно-програмску анализу, коју је 2017. године сагледала одговарајућа комисија. Како пише у Плану детаљне регулације, закључено је да анализу пројектаната у највећој могућој мери треба имплементирати у Нацрт плана.

НАГРАДЕ ЗА ПРОЈЕКАТ

ПРОЈЕКАТ насеља сматра се јединственим градитељским подухватом у Београду и сврстава се у значајна послератна архитектонско урбанистичка остварења Србије за које су аутори 1981. године добили Октобарску награду града Београда. Аутори Дарко и Миленија Марушић награђени су великом наградом Савеза архитеката Србије за животно дело 1993. године.

И Завод за заштиту споменика културе, под чијим је окриљем насеље Церак, дао је сагласност да поменута анализа буде уграђена у планско решење и сагласан је са изменама у смислу урбанистичких параметара и намене простора. Како стоји у тексту ПДР, забрањена је измена терена, осим у случају када је то неопходно ради уклапања у постојећи контекст или прилагођавања начину кретања особа са инвалидитетом и особа са посебним потребама.

Дозвољено је примерено хортикултурално уређење и одржавање зелених површина у складу са микро амбијентом.

О ПРИМЕДБАМА 6. ЈУЛА

ЈАВНИ увид траје до 10. јуна у згради Градске управе, сваког радног од 9 до 18 сати. Суграђани ће имати прилику да присуствују јавној седници 6. јула у 13 сати, на којој ће моћи да образложе примедбе пред Комисијом за планове Скупштине града Београда, које су претходно поднели у писаном облику Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове.

- Све интервенције у оквиру просторне културно-историјске целине су могуће уз максимално поштовање већ створеног контекста просторне организације - наводи се у плану. - За све радове у простору неопходно је прибавити услове за предузимање мера техничке заштите, које издаје Завод за заштиту споменика културе града Београда.

Подсетимо, насеље Церак Виногради пре две године проглашено је за културно добро и постало је део сталне поставке Музеја модерне уметности у Њујорку, као архитектонски подухват.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)