ПЕШАЦИ ПАСАРЕЛОМ ОД ЈУНА: Завршетак велелепног надвожњака који премошћава Радничку и Паштровићеву улици померан је досад чак три пута

Ш. Маровић

12. 05. 2021. у 07:52

ПАСАРЕЛА код "Ада мола", која премошћава Радничку и Паштровићеву улицу, неће бити пуштена у рад пре јуна. Како су за "Новости" рекли из компаније Bauwesen, главног извођача радова, остало је да се заврши хидроизолација, након које следи технички пријем.

ПЕШАЦИ ПАСАРЕЛОМ ОД ЈУНА: Завршетак велелепног надвожњака који премошћава Радничку и Паштровићеву улици померан је досад чак три пута

Фото М. Анђела Мишић

У септембру прошле године конструкција дужине 55 метара, која је стигла из Луксембурга, премостила је једну од најфреквентнијих саобраћајница у граду. Потом су неимари завршили уградњу три лифта, грејне каблове и ЛЕД расвету, а пасарела је требало да за пешаке буде отворена крајем марта ове године.

Репортери "Новости" посетили су градилиште у близини Аде Циганлије и уверили се да су радови при самом крају. Конструкција је комплетно завршена, степенице и ограде су уређене, док је на страни познатог купалишта део око пасареле поплочан. Ипак, са супротне стране уградња плоча још није почела, а радника на градилишту јуче није било.

- Како би се комплетно завршила пасарела и предала на коришћење грађанима и гостима престонице, потребно је урадити хидроизолацију - кажу у фирми Bauwesen.

- Када се хидроизолација заврши, уследиће технички пријем објеката, како би добио употребну дозволу. Потребно је да се испитају завршени радови, да ли је све урађено како треба. Пасарела је рађена по свим стандардима и битно ће растеретити свакодневне гужве у том делу града.

ПОЧЕЛИ У МАЈУ 2020. ГОДИНЕ

РАДОВИ на изградњи пасареле код "Ада мола" почели су крајем маја прошле године, а рокови за њен завршетак пролонгирани су неколико пута. Први рок да се премости оптерећени пешачки прелаз био је октобар прошле године, затим децембар, док је као последњи датум помињан крај марта ове године. Као разлоге одлагања извођачи су наводили кашњење испоруке специјалног челика из Луксембурга, као и корона вирус.

Пројекат финансира компанија GTC Srbija, а вредност инвестиције је око милион евра, док је за стручни надзор задужена Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу. Крак који премошћава Радничку дугачак је 55 метара, а крак над Паштровићевом дуг је 48 метара.

Пасарела ће имати три приступа, уз "Ада мол", у Радничкој где је аутобуска станица, и на страни Аде Циганлије, са по једним лифтом за јавну употребу. Пешачке стазе биће покривене противклизним облогама.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)