ПОСТАЈЕ МУЗЕЈ ЖАРКОВА И ЧУКАРИЦЕ: Некадашња ОШ "Љуба Ненадовић" биће културна установа, у објекту из 19. века организоваће се изложбе

Б. Борисављевић

09. 05. 2021. у 08:51

СТАРА зграда ОШ "Љуба Ненадовић", у Улици Аце Јоксимовића у Жаркову, постаће музеј, открива за "Новости" Срђан Коларић, председник Општине Чукарица. Мајстори су се већ уселили у ороноло здање из 19. века, које је запуштено већ последњих неколико деценија. До краја године, житељи ове општине ће добити комплетно сређену културну установу.

ПОСТАЈЕ МУЗЕЈ ЖАРКОВА И ЧУКАРИЦЕ: Некадашња ОШ Љуба Ненадовић биће културна установа, у објекту из 19. века организоваће се изложбе

Здање старо 181 годину / Фото М. Анђела

Према речима Коларића, зграда је изграђена 1840. године и налази се под окриљем Завода за заштиту споменика, који је дао сагласност за радове. Општина је постигла договор са Градом, који ће бити укључен у реконструкцију објекта. Такође, сређивању споменика културе прикључили су се и поједини привредници са Чукарице.

- Пошто је Жарково било срез, пре настанка Чукарице, установа ће се звати Музеј Жаркова и Чукарице - каже Коларић. - Поред сталних поставки, везаних за историју овог дела града, биће организоване тематске и књижевне вечери, разне изложбе. У склопу зграде је и двориште у чије сређивање ће бити укључени привредници са наше општине, који желе да помогну да се овај културно и историјски значајан објекат среди.

Школа је изграђена као управна зграда жарковачке општине, али су се у њу уселили ђаци. У летописима пише да је, наводно је кмет Милош Животић, случајно открио да његов слуга Стојан Чола, зна да чита. Тако су деца добила учитеља и село се сложило да се започне градња школе. У "дневнику" је било 20 ученика, међу којима је била и једна девојчица - Станица, што је у то доба било веома ретко. У школи није било ни клупа, ни столица већ су сви седели на поду на асурама и учили да читају, пишу и рачунају.

Зграда старе школе се од 8. маја 1965. године налази под заштитом Завода за заштиту споменика културе Београда. Последња генерација ученика је изашла из клупа крајем шездесетих година прошлог века. Са развојем Жаркова и све више деце, стара школа је постала премала. На иницијативу тадашњег учитеља Алексија Ђурића, давне 1914, године, у истој улици на броју 25, отворена је нова зграда школе.

Пројектовао је Стеван Б. Савковић без икакве накнаде за свој рад, сматрајући то својим дугом месту у коме се родио и у коме је стекао прву писменост. Ова зграда са звоником у центру је, до краја Другог светског рата, била једна од најмодернијих и најлепших зграда у околини Београда. Због историјско-архитектонског значаја, стављена под заштиту државе као споменик културе. Данашња школа "Љуба Ненадовић" подигнута је 1953. године, а дограђивана од 1966. до 1969. године.

РЕДАК ПРИМЕР СЕОСКЕ ОСМОЛЕТКЕ

Зграда се не издваја посебно по свом изгледу. Изграђена је од тврдог материјала, једноставног облика, са две учионице и мањим помоћним просторијама. Испод једног дела се налазе и приземље и подрум. Кров је класичне конструкције, подељен на четири воде и покривен бибер-црепом.

Архитектонска вредност зграде није посебно велика, али представља редак примерак сачуваних сеоских школа из 19. века и приказује развој сеоског школства и услове под којима је обављана основна настава на ширем градском подручју.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)