БРИГА ЗА ПРИРОДУ И ЧОВЕКА: Удружења грађана из Панчева боре се за здравији живот у њиховом граду и Србији

А. Војиновић

09. 05. 2021. у 06:47

БОРБА за здраву животну средину, побољшање услова живота кроз најразличитије акције и промоција локалне историје неки су од циљева за чије остварење се залажу удружења грађана из Панчева. УГ "Панчево није рупа", "Зелени мост" и "Пансеј" својим досадашњим радом су показали да бригу за напредак и указивање на проблеме који су од велике важности за становнике града на Тамишу не препуштају немарним институцијама већ сами и уз подршку грађана ван ових асоцијација успевају да се изборе за "малог човека".

БРИГА ЗА ПРИРОДУ И ЧОВЕКА: Удружења грађана из Панчева боре се за здравији живот у њиховом граду и Србији

Са једног од скупова / Фото Фејсбук

УГ "Панчево није рупа" и "Зелени мост" пажњу јавности привукли су недавно када су указали да би складиштење велике количине вештачког ђубрива са амонијум-нитратом у бившој стаклари у Панчеву услед непажљивог руковођења могло довести до акцидента.

- Зауставили смо и сечу парка у Банатском Брестовцу, где су одговорни добили прекршајну пресуду - каже нам Сања Марковић, председник УГ "Зелени мост". - Успешно смо организовали акцију уклањања смећа у заштићеном подручју парк природе "Поњавица", а у истоименом парку смо спровели петицију за хитно измуљавање водотока Поњавица, где смо извршили притисак на управљача и локлану самоуправу.

Асфалтирањем рупа на путевима широм града почетком 2020. године започео је рад удружења "Панчево није рупа". Чланови овог УГ су указали на дивљу градњу излетишта Скела у Јабуци, за коју припремају кривичну пријаву, затим помажу грађанима да саставе прекршајне пријаве и захтеве за информације од јавног значаја поводом асфалтирања испод законског минимума у Банатском Новом Селу и Банатском Брестовцу.

- Учествовали смо и у састављању захтева на недавно одржаном "еколошком устанку" и заједно са "Зеленим мостом" у борби против изградње у Рафинерији, сече дрвећа у парку и петицији за измуљавање Поњавице - говори Миша Секулић, председник овог удружења грађана.

Љубитељи локалне историје основали су УГ "Пансеј" како би кроз различите делатности чували и промовисали историју Панчева.

- Осим историје, идеја је и да кроз наше активности представимо позитивне аспекте информационих технологија и концепта паметног града - каже Никола Ђорђевић, први човек овог удружења.

ПРОТЕСТ НА БАРИ РЕВА

УДРУЖЕЊЕ грађана Котеж организоваће у недељу, 16. маја од 12.00, протест због одлагања шута на бари Рева. Овим путем позивају грађане да им се придруже у шетњи која ће кренути од насеља Браће Марић ка бари Рева. Асоцијација на овај начин жели да изрази незадовољство због насипања и млевења шута који се обавља на овој природној престоничкој оази.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)