НАЈБУЧНИЈА ДЕСПОТА СТЕФАНА: Градски завод за јавно здравље током мониторинга измерио 70 децибела

М. СТАНОЈКОВИЋ

07. 05. 2021. у 11:10

ЗВУК модерног усисивача који тутњи у стану житељи Булевара деспота Стефана слушају свакодневно.

НАЈБУЧНИЈА  ДЕСПОТА  СТЕФАНА: Градски завод за јавно здравље током мониторинга измерио 70 децибела

Фото Н. Скендерија

Овде је, наиме, током мониторинга, Градски завод за јавно здравље измерио буку од 70 децибела током дана, односно висину буке коју производи рад усисивача. Када је реч о стамбеним зонама, бучно је у новобеоградским блоковима, на Чукаричкој падини, у Медаковићу...

Жаришта звучног загађења прате се на 35 тачака у граду у два циклуса годишње, лети и зими. И док се ишчекује нови закон о буци који би напокон требало да допринесе умањењу звука и Београђанима напокон пружи прилику за одмор, надлежнима у Градском заводу за јавно здравље се током последњег мерења "црвени" аларм упалио у близини прометних саобраћајница и угоститељских објеката. Ове године је ипак, мало мирније, због мера које су на снази због пандемије.

- Жаришта су у Булевару деспота Стефана, као и у Главној улици у Земуну и поред густо груписаних угоститељских објеката, код Ушћа, Цетињске улице - кажу у ГЗзЈЗ. - У оба циклуса мерења у 2020. години најбучнија тачка био је Булевар деспота Стефана. За једну овако прометну саобраћајницу ово је очекиван резултат.

АКУСТИЧНЕ ЗОНЕ

У СКЛОПУ израде Закона о буци, који би требало ускоро да се нађе на јавној расправи, до краја године, како је раније најављено, требало би да буду одређене акустичне зоне, како би се тачно знало који ниво буке је дозвољен у њој.

- Није захвално прогласити сваку улицу у којој се налази школа за школску зону јер је контраст велики - појашњавају у Градском заводу. - На пример, Осма гимназија се налази у парку Шумице, док је Четрнаеста гимназија одмах поред Булевара краља Александра у центру Врачара. Доношењем новог закона овај проблем ће такође, бити решен односно, до краја дефинисан.

Када је реч о стамбеним зонама, током дана чак шест мерних места било је изван граница, у вечерњем режиму бучно је било на пет места, а у ноћном на седам. Константна бука у зони прометних саобраћајница измерена је на пет локација.

- Преко дана и током ноћи дозвољена вредност прекорачена је у улицама Јурија Гагарина и Похорској на Новом Београду, Захумској на Звездари, Стевана Филиповића на Чукарици, Угриновачкој у Земуну и Дула Караклајића у Лазаревцу, док је у вечерњим терминима осим ових, прекорачење регистровано и у Улици Персиде Миленковић на Савском венцу - наводе у Секретаријату за заштиту животне средине. - Што се тиче стамбених зона, најугроженији делови су новобеоградски блокови, Медаковић 3 и Чукаричка падина.

Како је планирано, Град ће бити подељен у шест акустичних зона. Прва ће бити зона за одмор и релаксацију где бука неће смети да прелази границу од 50 децибела дању, а 40 ноћу. У другу зону спадају туристичка подручја, кампови и школске зоне, где ће до ноћи бука смети да се "пење" до 45, а ноћу до 50 децибела.

Поређења ради, звук од 40 децибела производи фрижидер, шиваћа машина, док градски саобраћај производи буку од око 80 децибела. Рок концерт бруји 115 децибела, а гром удара у 120 децибела.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)