ЗАКУПЦИ ТЕЗГИ БЕЗ ОЛАКШИЦА: Лицитација за најам штандова на Калемегдану одржаће се 11. маја

А. ВОЈИНОВИЋ / М. СТАНОЈКОВИЋ

05. 05. 2021. у 07:52

УПРКОС високој цени најма тезги на Београдској тврђави, поједини закупци ушли су у нову трку за своје место на Калемегдану.

ЗАКУПЦИ ТЕЗГИ БЕЗ ОЛАКШИЦА: Лицитација за најам штандова на Калемегдану одржаће се 11. маја

Фото Архива

Јавно надметање се, наиме, одржава 11. маја и сви заинтересовани морају спреме 50 одсто од пуног износа.

Иако су надлежни мислили на све који приходују од туризма и умањили им закупнине, продавци дуж најпопуларнијег престоничког парка не могу да рачунају на олакшице. Много би значило да се лицитација одложи за јесен или да се такса плати на рате, али таквих сигнала - нема.

Чим се пређе пешачки прелаз у Париској улици и закорачи на Калемегдан, сувенири "чекају" туристе. Како је епидемиолошка ситуација свела број страних гостију на минимум, поједини штандови ставили су катанац, док су они најупорнији уз сувернире морали да допуне понуду за домаће купце.

Сувенири су се продавали на 19 штандова, а сада их има свега осам. На једном делу Тврђаве прашњави шатори навучени су преко затворених тезги, које чекају неко боље време. Ипак, за кокичаре и сладолеџије посао процвета са топлим данима, па иако су и њихови закупи високи, у нешто бољој су ситуацији од продаваца сувенира.

- Закупљујемо тезге за кокице дуже од 20 година - објашњава продавачица кокица.

- Пријавили смо се за лицитацију иако је цена висока. Посао је знатно опао у односу на раније, али и даље радимо.

ЗАКУП ОД 300.000 ДО ДВА МИЛИОНА

ПОЧЕТНЕ цене закупнина крећу се од 300.000 до два милиона динара за период од две године. Највише новца за учешће у лицитацији морају да издвоје сладолеџије - два милиона динара за место на којем ће продавати сладолед.

Како би туристи са Калемегдана могли да понесу сувенире, продавци ће за закуп морати да искеширају од 400.000 до 1.800.000 динара, а у понуди је 20 тезги на четири локације.

Један од продаваца сувенира каже да се пријавио за лицитацију иако је веома висок износ, а претходна сезона је била веома слаба.

- Обраћали смо се Граду и ЈП "Београдска тврђава" да нам дају неке олакшице или бар помере рок за лицитацију, али никакав позитиван одговор нисмо добили. Додатно отежава што је закуп на две године, па ако сада одустанемо од јавног надметања, следеће године не можемо да конкуришемо, а до оне наредне нећемо ни опстати.

Фото Архива

Према речима нашег саговорника, зарађују свега 10 одсто у односу на период пре пандемије, а за цео дан сврати свега двоје-троје страних посетилаца:

- Престао сам да производим, свео сам све само на продају. У понуду сам додао и играчке за децу, јер су родитељи са малишанима најбројнији викендом када иду у зоо-врт.

Како су уверили репортери "Новости", због додатне штедње закупци ретко ангажују раднике, већ смене покривају власници и чланови породице. За разлику од тезги са сувенирима поред које јуче, у току наше посете, готово да није застао ниједан купац, љубитељи кокица направили су колики-толики пазар кокичарима.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)