КЊИГА ПОДСТИЧЕ НОВА САЗНАЊА: Бранка Алимпијевић, из основне школе "Никола Тесла" у насељу Винча, награда "Мина Караџић", најбољи библиотекар

Б. Борисављевић - Ј. Динчић

01. 05. 2021. у 08:51

ЂАЦИМА књижевно дело треба приближити повезујући га са њиховом перцепцијом и временом у коме живе, поручује Бранка Алимпијевић из ОШ "Никола Тесла" у Винчи, добитник награде "Мина Караџић" за најбољег библиотекара у Србији.

КЊИГА ПОДСТИЧЕ НОВА САЗНАЊА: Бранка Алимпијевић, из основне школе Никола Тесла у насељу Винча, награда Мина Караџић, најбољи библиотекар

Фото: Н. Фифић

Кроз филмове, примере из свакодневног живота и уз коришћење модерених технологија, она се труди да ученике заинтересује за књижевност. Признање које је добила показује да је на правом путу.

Више од 20 година Бранка је у просвети, од којих већи део у библиотеци. Иако је у јавности присутно мишљење да нам деца све мање читају, она истиче да то није тако. Каже да се никада није много читало. Ђаци који воле литературу су редовни посетиоци библиотеке, остали само кад морају. За разлику од старијих другара, који се књиге сете за час лектире, школарци из млађих разреда више читају. То посебно важи да седми и осми разред.

- Своју професију доживљавам као позив да нешто радим најбоље што могу - каже Алимпијевићева.

- Задатак библиотекара је да учи децу креативном, новом, модерном читању, да актуализује садржаје класичне и древне књижевности. У нашој библиотеци постоји могућност дигиталног читања из е-књиге и е-извора, друштвеног читања, тагова, блогова, али то стваралачко читање, тај додир књиге, та интима читања - то је оно што ми и даље негујемо. Мислим да је вапај за читањем велики код деце.

ПРИЗНАЊЕ Бранка Алимпијевић , Фото: Printskrin

Радећи у највећој школи у Србији, са три издвојена одељења, Бранка је пример библиотекара који свој посао обавља четвороструко. Објавила је приручник за ученике и наставнике "Бајке у образовању и васпитању", уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

- Бајке су увек биле актуелне, а сада су можда више него икада - наводи Алимпијевићева. -

ЧИТАЛАЧКИ КЛУБ У ОСМОЛЕТКИ

У школи постоји читалачки клуб "Библиотекарчићи", чији најмлађи чланови библиотеку виде као царство у којем има много књига, а они мало старији анализирају књиге. Ученици помажу у сређивању књига, али и уче учествујући у стваралачком раду у библиотеци.

- Ђаци у библиотеци уче да истражују, да цитирају и што је најважније да то презентују својим вршњацима - наводи Алимпијевић.

Има их у филмовима, у рекламама, бајке су присутне у свакодневном животу и зато су врло значајне за читање, али и за једну праву нову обраду у школи. Библиотека, књига и читање пружају подршку ученику - не само у учењу, већ и у његовом развоју. Ова књига подстиче радозналост, машту и жељу за сазнањима код детета, али и детета у човеку.

Фото: Архива

У образложењу награде наводи се да је у потпуности посвећена раду са ученицима, а објавиљивањем приручника је значајно допринела афирмисању професије школског библиотекара и Друштва школских библиотекара Србије. Била је излагач на многобројним стручним скуповима и семинарима за настанике и стручне сараднике. Поред Бранке, награду је добила и њена колегиница Ана Дуковић, која ради у ОШ "Душан Јерковић" у Ужицу и ОШ "Алекса Дејовић" у Севојну.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)