СВЕЧАНО ОТКРИВЕН СПОМЕНИК ДЕСПОТУ СТЕФАНУ ЛАЗАРЕВИЋУ: Рађен по идејном решењу вајара Светомира Арсића Басаре (ФОТО, ВИДЕО)

Ј.Динчић

19. 04. 2021. у 12:34 >> 14:03

СПОМЕНИК деспоту Стефану Лазаревићу свечано је данас откривен на скверу између улица Гундулићев венац, Дринчићеве, Палмотићеве и Булевара деспота Стефана, у оквиру манифестације "Дани Београда".

СВЕЧАНО ОТКРИВЕН СПОМЕНИК ДЕСПОТУ СТЕФАНУ ЛАЗАРЕВИЋУ: Рађен по идејном решењу вајара Светомира Арсића Басаре (ФОТО, ВИДЕО)

Фото: Беоинфо

Споменик су открили Никола Селаковић, Министар спољних послова, заменик градоначелника Горан Весић, председник Скупштине града Никола Никодијевић и Радослав Марјановић председник општине Стари град.

Селаковић је рекао да је данас празник за Београд и да је откривен споменик једном од најсјајнијих владара српске средњовековне епохе - великом ратнику, државнику, правнику, дипломати, поклонику уметности, а и самом књижевнику и уметнику.

- Човеку коме дугујемо да у будућности много више о њему говоримо и откривамо скривене стране његове личности, а оне су скривене само одсуством жеље људи да нешто о њему сазнају- рекао је Селаковић.

Подсетио је да је деспот Стефан Лазаревић од угарског краља Жигмунда изборио град Београд и од једне пограничне угарске вароши направио "капију Балкана, најважнији град овог дела Европе".

Селаковић је рекао да је Србија, захваљујући мудрој полтиици деспота Стефана Лазаревића, процветала и да су у њу долазили уметници, мислиоци, филозофи тога доба, прве половине 15. века.

Додао је да је деспот Стефан Лазаревић Београд почео да чини великим и сјајним градом и да је у његово време Београд први пут постао престоница.

- Данас, на почетку треће деценије 21. века не треба нам други путоказ него путоказ деспота Стефана Лазаревића, нашег светитеља, владаоца коме смо данас овде подигли споменик са жељом да просветимо све оне међу нама који о њему не знају довољно- нагласио је Селаковић.

 

Онима који критикују споменик деспоту Стефану Лазаревићу, поручио је да прво сами погледају шта су урадили за Београд.

- Уверен сам да ћемо у времену пред нама, управо у Београду, многим нашим великим људима, писцима, песницима, државницима, знаменитим Србима, али и Српкињама бити у прилици да подижемо оваква дивна знамења и да сваки део нашег прелепог града постане још лепши тиме што ће бити украшен спомеником који ће бити наше мало одужење онима који су читав свој живот посветили Србији- рекао је Селаковић.

Весић је подсетио да данас славимо дан када је 1867. године кнез Михаило Обреновић од Али Риза-паше добио кључеве града, чиме је Београд поново постао српски град после више векова ропства и борбе за слободу.

- Као што је Београд 1867. године постао српски град, данас подизањем споменика деспоту Стефану Лазаревићу, који је Београд још почетком 15. века прогласио српком престоницом, славимо и српски средњи век, а то је нешто што је посебно значајно- рекао је Весић.

Навео је да је подизање споменика Стефану Немањи на Савском тргу вратило средњи век међу колективно памћење Срба и додао да данас десетине градова у Србији желе да подигну споменик некоме од Немањића, онима који су заслужни за њихове градове.

- Српски средњи век један је од најзначајнијих и најблиставијих тренутака које смо имали у историји. До скоро смо се понашали као да српски средњи век није постојао, али је ове године са тим прекинуто подизањем споменика прво Стефану Немањи, а сада и деспоту Стефану Лазаревићу- рекао је Весић.

Коментаришући примедбе о споменику деспоту Стефану Лазаревићу, Весић каже да разуме примедбе које се односе на изглед споменика јер свако има право на своје виђење уметничког дела, а када су у питању примедбе о цени споменика, навео је да споменик кошта укупно око 18,2 милиона динара, од чега око 3,2 милиона износи хонорар дат вајару и око 15 милиона вајање споменика.

На основу уговора који је Град Београд потписао са вајаром и ливницом за израду споменика "Браћа Јеремић", у које је Танјуг имао увид, 3.236.245,96 динара износи хонорар дат вајару, а 15.002.400,00 динара израда споменика.

Споменик је израђен по идејном решењу вајара Светомира Арсића Басаре, на основу постојећег вајарског дела тог аутора изложеног у поставци Историјског музеја Србије.

Деспот Стефан Лазаревић представљен је са мачем у десној руци, у левој држи књигу, а на грудима има крст.

Догађају су, између осталих, присуствовали помоћник градоначелника Андреја Младеновић, главни градски урбаниста Марко Стојчић, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, градски секретар за културу Иван Карл и директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић.

У Београду већ постоји споменик деспоту Стефану Лазаревићу, једној од најважнијих личности српске историје, а налази се на платоу Горњег града Београдске тврђаве и дело је вајара Небојше Митрића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Saša

19.04.2021. 17:46

Nažalost nema više vajara kao što su bili nekadašnji majstori. Spomenik je ružan, ukočio se kao da se pretvorio u motku. Ono što je još ružnije je idejno rešenje to malog trga, a fasade zgrada u okolini crne i deluju kao da se raspadaju. Bilo bi bolje da je Grad finansirao renoviranje fasada. Inače jedne od najzapuštenijih su upravo u Bulevaru despota Stefana.